Led veličine teniske loptice napravio ogromnu štetu u Italiji

Srna
Led veličine teniske loptice napravio ogromnu štetu u Italiji

MILANO - Led veličine teniskih loptica uzrok je privremene obustave saobraćaja na auto-putu nedaleko od grada Modene, na sjeveru Italije, gdje je pričinjena materijalna šteta na automobilima.

Na snimcima emitovanim na lokalnim medijima vidi se oluja praćena gradom i automobili čija su vjetrobranska stakla razbijena udarima leda.

Prema pisanju medija, ima više povrijeđenih.

Meteorolog Luka Lombrozo rekao je da su oluje praćene gradom uobičajena pojava tokom ljeta u dolini rijeke Po, ali da su snaga i učestalost olujnog nevremena sa ledom ove godine "veoma neuobičajene".

"U Italiji se suočavamo s posljedicama klimatskih promjenama na šta ukazuju česte i veoma iznenadne oluje, kratki i intenzivni pljuskovi, te promjene sa sunčanog vremena na olujno nevrijeme", navodi se u saopštenju organizacije za zaštitu poljoprivrede "Koldireti".

Prema pretpostavkama "Koldiretija", u protekloj deceniji je zbog događaja izazvanih klimatskim promjenama pričinjeno oko 14 milijardi evra štete poljoprivrednoj proizvodnji, objektima i infrastrukturi.

"Koldireti" ističe da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da se ovog ljeta oluje praćene ledom dešavaju svakog jedanaestog dana i da ih je od početka godine registrovano 386.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana