Kralj Čarls III: Britanija će uvijek biti jedan od najbližih saveznika Francuske

Tanjug
Kralj Čarls III: Britanija će uvijek biti jedan od najbližih saveznika Francuske

PARIZ - Britanski kralj Čarls III rekao je danas pred francuskim Senatom da će Velika Britanija uvijek biti jedan od najbližih saveznika Francuske i jedan od njenih najboljih prijatelja.

Britanski kralj tokom drugog dana državne posjete Francuskoj sastaće se i sa sportskim grupama u severnom predgrađu Pariza i posetiti katedralu Notr Dam na kojoj su u toku restauratorski radovi. Kralj i kraljica Kamila će se u Sen Deniju, severno od Pariza, sastati sa lokalnim sportskim grupama jer je Francuska trenutno domaćin Svjetskog prvenstva u ragbiju.

Sen Deni biće glavno mesto održavanja Olimpijskih igara sledeće godine.

Kralj Čarls će zatim posetiti parisku pijacu cvijeća nazvanu po kraljici Elizabeti II. Slijedi poseta britanskog kraljevskog para zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom katedrali Notr Dam koja treba ponovo da bude otvorena za posetioce do kraja sledeće godine nakon što je teško oštećena u požaru 2019. godine. Kralj Čarls i Makron će takođe prisustvovati prijemu za britanske i francuske poslovne lidere o finansiranju projekata u vezi sa klimom i biodiverzitetom.

Kralj će u petak posetiti Bordo na jugozapadu Francuske, u kojem živi velika britanska zajednica.

Tokom prvog dana posete, kralj Čarl prisustvovao je ceremoniji kod pariske Trijumfalne kapije i zvaničnoj večeri u Versajskoj palati. Britanski kralj je rekao da treba da se oživi prijateljstvo dvije zemlje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana