Gruzijski premijer tvrdi da mu je iz EU prijećeno da će završiti kao Fico

Tanjug
Foto: RBK

TBILISI - Gruzijski premijer Irakli Kobahidze optužio je danas Evropsku uniju za zastrašivanje.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, Kobahidze tvrdi da se njegova vlada suočava sa "uvredljivim ucenama" sa Zapada i navodi da je visoki zvaničnik EU nagovestio da bi mogao da se suoči sa istom sudbinom kao i slovački premijer Robert Fico, koji je upucan četiri puta ranije ovog meseca, preneo je Politiko.

"Pretnja izrečena tokom telefonskog razgovora sa evropskim komesarom bila je zapanjujuća", napisao je on. 

Prema njegovim riječima, evropski komesar je tokom razgovora naveo niz mjera koje zapadni političari mogu da preduzmu nakon što Gruzija usvoji zakon o transparentnosti.

"Nabrajajući te mere, (komesar) je rekao 'pogledaj šta se desilo sa Ficom, treba da budeš veoma oprezan''', naglasio je Kobahidze.

On je, takođe, povezao atentat na slovačkog lidera, koja se dogodila 15. maja, kada je 71-godišnji osumnjičeni priznao da je d‌jelovao sam, sa obavještajnim službama zemlje "usko povezane sa Partijom globalnog rata".

Ova fraza, koja se odnosi na mračnu zavjeru koja je navodno odgovorna za uvlačenje Ukrajine u sukob sa Rusijom, odražava propagandu Kremlja i koristili su je nekoliko puta političari iz vladajuće partije Gruzijski san posljednjih ned‌jelja, naveo je Politiko.

Odgovarajući na Kobahidzeove tvrdnje, portparol Evropske komisije rekao je za briselski portal da to nije tačno. 

Uskoro se očekuje formalno negiranje, Kobahidze nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegove jezive navode, naveo je portparol EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana