Ko je Abij Ahmed Ali, dobitnik Nobelove nagrade za mir: Abij donio stabilnost na Afričkom rogu

Agencije
Ko je Abij Ahmed Ali, dobitnik Nobelove nagrade za mir: Abij donio stabilnost na Afričkom rogu

Oslo - Dobitnik 100. Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu je premijer Etiopije Abij Ahmed Ali, zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

U obrazloženju Švedske kraljevske akademije se navodi da je Ahmedu nagrada dodijeljena zbog njegovih napora na postizanju mira i međunarodne saradnje, posebno zbog njegove odlučne inicijative da se riješi dvadesetogodišnji konflikt sa susjednom Eritrejom.

Etiopija i Eritreja su obnovile odnose u julu 2018. godine poslije višegodišnjih sukoba.

Etiopljanin Avol Alo sa Univerziteta Kale u Britaniji kaže da je Abij zaslužio nagradu te da ono što je on učinio po pitanju sukoba s Eritrejom bilo vrlo hrabro.

Abij je nedavno dobio priznanje i zbog svoje uloge u pregovorima u susjednom Sudanu.

- To govori kako on mir i stabilnost na Afričkom rogu uzima vrlo ozbiljno - rekao je Alo.

Nakon što je u aprilu 2018. postao premijer, Abij je u Etiopiji uveo velike liberalne reforme. Oslobodio je hiljade opozicionih aktivista iz zatvora i dopustio prognanim disidentima povratak u domovinu.

Tokom svog mandata potpisao je mirovni sporazum sa Eritrejom. Otkako je došao na vlast, Abij Ahmed krenuo je u otopljavanje odnosa sa ovom državom, nekada etiopskom pokrajinom.

Njegovu ruku pomirenja prihvatio je eritrejski predsjednik Isaias Afevorki i njih su dvojica u julu prošle godine potpisala sporazum kojim je okončano dvadesetogodišnje ratno stanje dvije zemlje.

Otvorene su ambasade i granični prelazi, ustanovljene su vazdušne veze, počelo je pomirenje.

Slavljen kao vizionar i reformator, mladi lider koji dolazi iz siromašne porodice donio je optimizam u regiju u kojoj se to ne događa često.

Čelnica odbora Berit Reis-Andersen kazala je da će Nobelova nagrada “ojačati premijera Abija u njegovom važnom radu na miru i pomirenju”.

Nagrada

Etiopski premijer izabran je sa popisa 301 nominovane osobe i organizacije i smatrao se jednim od favorita.  Nagrada vrijedna 900.000 dolara biće uručena 10. decembra u Oslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana