Kina: Privedeni novinar nije se predstavio kao izvještač Bi-Bi-Sija

Tanjug
Foto: Agencije

PEKING - Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se novinar Bi-Bi-Sija (BBC) koji je priveden i pušten nekoliko sati kasnije, tokom izvještavanja o protestima u Šangaju, nije predstavio policiji kao novinar.

Portparol ministarstva Džao Liđijan je ocijenio da saopštenje Bi-Bi-Sija o ovom incidentu ne odražava ono što se zaista dogodilo, prenio je Rojters.

"Prema našem shvatanju, izjava Bi-Bi-Sija nije tačna. Vlasti u Šangaju su potvrdile da dotični novinar nije otkrio svoj novinarski identitet, nije otvoreno pokazao svoju stranu novinarsku karticu. Incident se dogodio nakon što su pripadnici policije tražili od ljudi da se raziđu, a ako neki od njih nisu sarađivali, odvedeni su sa lica mjesta", rekao je Džao.

Od stranih novinara u Kini se traži da nose karticu koju im izdaje vladina služba za akreditaciju da bi mogli da se identifikuju kao akreditovani novinari kada izvještavaju o nekim događajima.

Bi-Bi-Si je objavio juče da je kineska policija napala i privela jednog njihovog novinara koji je izvještavao sa protesta u Šangaju, ali da je on pušten nekoliko sati kasnije.

"Bi-Bi-Si je izuzetno zabrinut zbog ponašanja prema našem novinaru Edu Lorensu, koji je uhapšen, kome su stavljene lisice dok je izvještavao sa protesta u Šangaju. Tokom hapšenja, policija ga je pretukla, iako je imao akreditaciju", rekao je portparol britanskog javnog servisa.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana