Kina oštro protestvovala zbog posjete njemačke ministarke Tajvanu

Tanjug
Kina oštro protestvovala zbog posjete njemačke ministarke Tajvanu

TAJVAN - Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin danas je izjavio da bi Njemačka trebalo da ''odmah prestane da se povezuje i sarađuje sa separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana, odmah prestane da šalje pogrešne signale separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana i odmah prestane da koristi pitanje Tajvana za mješanje u unutrašnje stvari Kine'', i dodao da je to ministarstvo uložilo snažan protest Nemačkoj zbog tog ''podlog ponašanja''.

Ranije danas njemačka ministarka obrazovanja Betina Štark-Vacinger izjavila je nakon potpisivanja sporazuma tehnološkoj saradnji sa ministrom tajvanskog Nacionalnog savjeta za nauku i tehnologiju Vu Tsung-Tsongom da je ''izuzetno važno za moje ministarstvo i mene da promovišemo saradnju sa partnerima i istomišljenjicima'', prenosi Rojters.

''Ovaj aranžman se zalaže za unapređenje saradnje na osnovu demokratskih vrijednosti, transparentnosti, otvorenosti, reciprociteta i naučne slobode, da spomenemo samo neke stvari. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam prvi ministar na čelu specijalizovanog vladinog odjeljenja koji je posjetio Tajvan u poslednjih 26 godina'', rekla je Štark-Vacinger i dodala da je Tajvan, ''sa svojim odličnim istraživačkim institucijama'', veoma cijenjen partner.

Izvor Rojtersa u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova naveo je da je Berlin primio na znanje kinesku reakciju, ali da je putovanje Štark-Vacingerove bilo u skladu sa politikom ''jedne Kine'', prema kojoj je Tajvan neotuđivi dio Kine.

Njemačka, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, iako ima de fakto ambasadu u Tajpeju, navodi agencija.

Odstupajući od politike bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, vlada Olafa Šolca razvija novu strategiju za smanjenje zavisnosti od Kine, koja je do sada bila vitalno izvozno tržište za njemačku robu.

Kina posmatra Tajvan kao sopstvenu teritoriju i pojačala je vojni, politički i ekonomski pritisak kako bi to naglasila, ocjenjuje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana