Kim Jong Un zatvorio grad zbog krađe 653 metka: Vojnici pretražuju kuću po kuću

GS
Kim Jong Un zatvorio grad zbog krađe 653 metka: Vojnici pretražuju kuću po kuću

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un zatvorio je cijeli sjeverni grad Hjesan nakon što su nestala 653 metka tokom nedavnog povlačenja vojske.

Službenici redom pretražuju kuće u gradu koji ima gotovo 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora za Radio Free Asia, prenosi Euroweeklynews.

- Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metka - rekao je korejskoj službi RFA anonimni stanovnik sjeverne pokrajine Rjangang u kojoj se nalazi grad Hjesan.

Streljivo za pušku nestalo je kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici s Kinom.

Vojnici su ondje bili stacionirani 2020. zbog zatvaranja granice tokom pandemije Kovid-19. Kada se incident dogodio, vojnici ga u početku nisu prijavili, već su sami pokušali pronaći nestale metke.

- Ali, kad nisu mogli pronaći nestale metke, obavijestili su stanovnike i započeli rigoroznu potragu - rekao je anonimni izvor.

Policija i vojska započeli su istragu, zatvorili su grad i pretražuju kuću po kuću.

Tamošnji zakon osobama koje neovlašteno posjeduju ili prenose streljivo ili oružje propisuje kaznu prisilnog rada na više od tri godine. Stanovnici su zabrinuti da će vlasti, ako ne bude pronađeno streljivo, nasumično kazniti nekoga ko bi mogao biti potpuno nevin, rekao je izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana