Iz pravca aerdroma Žuljani u Kijevu vijori se dim, eksplozije u cijelom gradu

Tanjug
Iz pravca aerdroma Žuljani u Kijevu vijori se dim, eksplozije u cijelom gradu

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 460. dan. Ukrajinska vojska poručuje da je spremna za kontraofanzivu. Ruske snage su ponovo, uz pomoć dronova i krtarećih raketa, izvele vazdušni udar na Kijev.

Iz pravca aerdroma Žuljani u Kijevu vijori se dim, eksplozije u cijelom gradu

U blizini kijevskog aerodroma Žuljani vidi se dim, dok se u centru grada čuju eksplozije, pri čemu je proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost, i aktiviran PVO sistem, prenio je danas TASS.

Eksplozije su se ponovo čule danas u centru ukrajinske prestonice Kijev, nakon novog upozorenja o vazdušnoj opasnosti.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je došlo do eksplozija u centru Kijeva i pozvao stanovnike da ostanu u skloništima, prenosi Rojters.

Trenutno je u većem dijelu Ukrajine, uključujući Kijev, proglašena uzbuna za vazdušni napad.

Rano jutros Rusija je pokrenula novi talas vazdušnih udara na Kijev koristeći dronove i krstareće rakete.

U 15. ruskom vazdušnom napadu u ovom mesecu i drugom uzastopnom napadu u poslednja dva dana u Kijevu nije bilo veće štete ili žrtava, tvrde ukrajinski zvaničnici, ali u svojoj objavi na kanalu Telegram gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je da je protekla noć bila teška, prenosi Rojters.


EK obavijestila Mađarsku o neophodnosti poštovanja sankcija protiv Rusije

Evropska komisija je u svom odgovoru mađarskim vlastima povodom usaglašavanja izmjena u ugovorima o izgradnji i finansiranju projekta nuklearne elektrane „Pakš-2" navela da je prilikom realizacije projekta važno poštovati sankcionu politiku Evropske unije protiv Rusije.

EK je takođe istakla da projekat ne doprinosi ostvarenju cilja Evropske unije za smanjenje energetske zavisnosti od Rusije.
Mediji: Zapad vrši pritisak na Zelenskog da smanji zahtjeve za pregovore s Moskvom

Zemlje G7 tajno pripremaju „garancije bezbjednosti" za Ukrajinu u slučaju rješavanja sukoba, piše italijanski list „Republika".
„SAD i EU vrše pritisak na Zelenskog da smanji zahtjeve, kako bi oni bili prihvatljiviji za zemlje Globalnog Juga", navodi list.

U tekstu se navodi da bi kao politička garancija Kijevu mogla biti data mogućnost da započne pregovore o stupanju u Evropsku uniju.
SAD žele, kako piše list, da se sukob u Ukrajini završi što je moguće prije, jer predstavlja smetnju za šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, koji će zajedno s bivšim američkim liderom Donaldom Trampom učestvovati u predsjedničkim izborima u novembru naredne godine.

Vlade Francuske, Njemačke i Italije ne znaju koliko će još dugo moći da računaju na podršku birača u svojoj saradnji s Kijevom, jer se i u tim zemljama iscrpljuju politički, finansijski i vojni resursi, dodaje list.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Oružane snage Rusije izvele su visokopreciznim oružjem vazdušnog baziranja napad na aerodrome Oružanih snaga Ukrajine, objekti su uništeni;

Ruska vojska likvidirala je tokom prethodnog dana gotovo 145 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;

Vojska Rusije je u toku proteklog dana u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirala skoro 140 vojnika i skladište municije u DNR;

Ruske snage su u prethodna 24 časa uništile gotovo 55 vojnika i samohodni top „gvozdika" Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta sa municijom 

Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Maksimilijanovka u DNR;

U napadu koji je izveden visokopreciznim oružjem takođe su uništeni komandni punktovi, avionska tehnika, skladišta sa oružjem i municijom Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Rusije u području Avdijevke u DNR uništile su komandno-osmatrački punkt 110. mehanizovane brigade neprijateljske vojske;

PVO sredstva su tokom proteklog dana presrele tri rakete „storm šedou", 13 projektila višecevnog bacača raketa „hajmars" i oborila 14 dronova ukrajinske vojske;

Ukrajinske snage su u pravcu Kupjanska izgubile skoro 65 vojnika, 3 automobila i 2 haubice;

Oružane snage Rusije uništile su hangar sa naoružanjem i vojnom tehnikom 126. brigade teritorijalne odbrane u regionu Berislava u Hersonskoj oblasti,

U pravcu Kupjanska zaustavljena su dejstva dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

Lavrov: Ruska vojska ima mogućnost da reaguje na obuku ukrajinskih pilota na F-16

Oružane snage Rusije imaju mogućnost da reaguju na namjeru zapadnih zemalja da obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje lovcima F-16, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Što se tiče Danske i Holandije i njihove namjere da budu u prvim redovima onih koji obučavaju ukrajinske pilote na zapadnim avionima, vjerovatno je riječ, prije svega, o želji da se dopadnu hegemonu. Te zemlje u evropskim poslovima aktivno sprovode politiku Vašingtona. Što se tiče naše reakcije – ne sumnjam da će naše oružane snage imati mogućnosti da na to odreaguju", rekao je Lavrov novinarima.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Uskoro će kucnuti čas za kontrofanzivu

Komandant Kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski izjavio je na svom Telegram kanalu da će momenat za kontrofanzivu „ubrzo doći".

„Na području Limana sastao sam se sa komandirima jedinica i odeljenja koji izvršavaju zadatke na najkritičnijim tačkama na frontu. Zajedno samo razmotrili moguće scenarije razvoja događaja u ovom pravcu i tekuću situaciju na frontu. Naglasio sam da će uskoro kucnuti čas kada ćemo preći na aktivna ofanzivna dejstva i opredjelio konkretne zadatke u cilju njihove pripreme", napisao je Sirski.

Rusija isporučila Bjelorusiji još jedan S-400

Rusija je isporučila Bjelorusiji još jedan sistem protivvazdušne odbrane S-400, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Bjelorusije.

-Još jedan raketni sistem S-400 stigao je u Bjelorusiju. Sistem uskoro treba da stupi na borbeno dežurstvo. Na poligonima u Rusiji beloruski vojnici prošli su punu obuku za borbenu upotrebu PVO sistema - navodi se u saopštenju, prenosi Tass. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u decembru 2022. da je ta zemlja na svojoj teritoriji rasporedila ruske raketne sisteme S-400 i Iskander.

MO Rusije: Odbijeni napadi ukrajinskih diverzantskih grupa

Ruske snage odbile su dva napada ukrajinskih diverzantskih i jurišnih grupa, rečeno je u Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruske jedinice odbile su dva napada neprijateljskih diverzantskih grupa na pravcu Aleksandro-Artjomovsk i Avdejevsk, rečeno je iz ruskog Ministarstva agenciji “Sputnjik”.

Takođe su ruski termobarični raketni bacači TOS-1A “Pripreka”“ nanijeli štetu ljudstvu u oblasti Orihovo-Vasilovka.

Teški raketni bacač TOS-1A, poznat i pod nezvaničnim nazivom “Pinokio”, svojim termobaričkim i zapaljivim projektilima uništava lake oklopne ciljeve, živu silu i protivničke bunkere.

EU:Pitanje Krima razmatraće se odvojeno

EU neće priznati Krim kao dio Rusije, ali pitanje njegovog statusa treba razmatrati odvojeno od onog koje se tiče mogućeg pridruživanja Ukrajine Uniji, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je za list “Pres” rekao da EU podržava “potpunu obnovu integriteta i suvereniteta Ukrajine”.

Na pitanje da li bi “Ukrajina sa spornim granicama” mogla da uđe u EU, on je rekao da se na ovo pitanje ne može nedvosmisleno odgovoriti dok se ne završe borbena dejstva.

Republika Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom na poluostrvu Krim, gdje većinu stanovnika čine Rusi, odbili su da priznaju legitimitet vlasti u vrijeme nereda tokom državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014, pet dana kasnije su održali referendum na kojem je 96,7 odsto stanovnika Krima i 95,6 odsto birača Sevastopolja izabralo da se otcijepe od Ukrajine i pridruže Ruskoj Federaciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazume o ponovnom ujedinjenju 18. marta 2014. godine. Te dokumente je 21. marta ratifikovala Federalna skupština Rusije ili dvodomni parlament, podsjeća TASS.

Novi ruski vazdušni udari na Kijev

Rusija je ranim jutarnjim časovima pokrenula novi talas vazdušnih udara na Kijev koristeći dronove i krstareće rakete, a vojna komanda u ukrajinskoj prestonici saopštila je da su „ukrajinske PVO jedinice oborile više od 40 neprijateljskih projektila2.

U 15. ruskom vazdušnom napadu u ovom mjesecu i drugom uzastopnom napadu u posljednja dva dana u Kijevu nije bilo veće štete ili žrtava, tvrde ukrajinski zvaničnici, ali u svojoj objavi na kanalu Telegram gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je da protekla noć bila teška, prenosi Rojters.

U današnjem napadu, po intenzitetu sličnom napadima izvršenim u protekla dva dana, ruska vojska je koristila kombinaciju bespilotnih letelica Šahid iranske proizvodnje i krstareće rakete, navodi se u saopštenju vojne uprave Kijeva, međutim izvještač Rojtersa nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaje o razmerama napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana