Izraelske vlasti će pomoći prenošenje Svetog ognja

Srna
Izraelske vlasti će pomoći prenošenje Svetog ognja

 JERUSALIM - Vlasti Izraela sarađuju sa vladama drugih zemalja i liderima Pravoslavne crkve u Svetoj zemlji kako bi omogućili da se ceremonija Svetog ognja ne bi otkazala zbog virusa korona, saopštili su zvaničnici.

Hiljade vjernika svake godine odlazi do Crkve Hristovog groba u Starom gradu u Jerusalimu, izgrađene na mjestu gdje je Isus Hristos sahranjen i vaskrsnuo, kako bi dan pred pravoslavni Vaskrs, na Veliku subotu, dočakali silazak Svetog ognja.

Pravoslavni patrijarh ulazi u najsvetiji dio hrama, gdje se nalazi Hristov grob, nakon čega izlazi sa svijećama zapaljenim Svetim ognjem i prosljeđuje je dalje vjernicima u hramu i ispred njega.

Prije ulaska u posebnu prostoriju, patrijarha pretresu kako bi se uvjerili da kod sebe nema šibicu ili bilo koje drugo sredstvo kojim bi mogao da zapali vatru.

Svaki vjernik tokom ceremonije drži 33 svijeće, koje simbolišu godine koje je Hristos proveo na zemlji, a plamen se šalje u zajednice pravoslavnih hrišćana širom svijeta.

Međutim, s obzirom na zabranu javnih okupljanja zbog pandemije Kovid-19, izraelski zvaničnici su saopštili da će se ceremonija 18. aprila održati, ali uz ograničen broj prisutnih.

Ceremoniji će prisustvovati desetak pravoslavnih vjerskih lidera, piše AP.

Vlasti Izraela smislile su i kreativan način da se Sveti oganj prenese u druge zemlje.

Naime, zbog mjera karantina koji je u Izraelu obavezan za sve koji dolaze u zemlju, strani velikodostojnici će plamen prihvatiti u avionu, koji će odmah nakon toga da ih vrati kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana