Izlazne ankete: Stranka Bojka Borisova pobjednik na izborima u Bugarskoj

Tanjug
Izlazne ankete: Stranka Bojka Borisova pobjednik na izborima u Bugarskoj

SOFIJA - Bugarska partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova viđena je za pobjednika na današnjim parlamentarnim izborima sa oko 24,6 odsto do 25,5 odsto glasova, pokazale su izlazne ankete Galup internešenela i Alfa riserča. `

Očekuje se da će njihov glavni rival, reformistička partija Nastavljamo promene (PP) koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu poslije samo šest mjeseci, biti druga sa 18,9 odsto do 19,9 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, četvrtim za manje od dve godine, prenio je Rojters.

Predviđa se da će Borisov (63) teško pronaći koalicione partnere među svojim glavnim rivalima koji ga optužuju da je dozvolio da se korupcija ustali tokom njegove decenijske vladavine koja se završila aprila 2021. godine, navodi britanska agencija.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje su pred izbore sproveli Alfa riserč, Trend i Galup internešenel, najviše osam stranaka bi trebalo da uđe u parlament.

Pored GERB i PP, to su etnička turska partija Pokret za prava i slobodu (MRF), ultranacionalistička i proruska partija Preporod, ljevičarska Bugarska socijalistička stranka, desničarska Demokratska Bugarska, konzervativna stranka Bugarski uspon i populistička partija Ima takav narod (ITN).


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana