Italija se pridružila Grčkoj u čuvanju neba iznad Sjeverne Makedonije

Tanjug
Italija se pridružila Grčkoj u čuvanju neba iznad Sjeverne Makedonije

SKOPLjE - Nakon Grčke i Italija se uključila u zaštitu neba iznad Sjeverne Makedonije, u okviru kolektivne odbrane NATO-a za zaštitu neba iznad država članica.

Tehnički sporazum za uključivanje italijanske vojne letjelice za patroliranje nad teritorijom Sjeverne Makedonije danas su zvanično potpisali ministri odbrane dveju zemalja, prenijela je Telma.

„Često pominjemo da je Alijansa prikaz savezništva i jedinstva koje riječi ne mogu da izraze za ono što možemo da vidimo na djelu. Italijanski i grčki vojni avioni u koordinaciji sa makedonskom vojnom avijacijom garantuju bezbjednost neba iznad Republike Sjeverne Makedonije“, izjavila je Slavjanka Petrovska, ministarka odbrane Severne Makedonije. 

Zahvalivši italijanskom ministru odbrane Gvidu Kročetu, ona je rekla da činjenica da će italijanska letjelica garantovati bezbednost vazdušnog prostora Sjeverne Makedonije je demonstracija potpunog međusobnog povjerenja.

Prema riječima Petrovske, sistem kolektivne odbrane je jedna od ključnih prednosti koje proizilaze iz članstva u NATO.

Za italijanskog ministra odbrane, potpisivanje današnjeg sporazuma je istorijski čin italijanske odgovornosti za nebo iznad Severne Makedonije.

„Italija je zajedno sa Grčkom preuzela odgovornost za nebo nad Severnom Makedonijom i to svedoči više od bilo koje riječi o tome koliko je važno biti dio NATO-a“, istakao je Kročeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana