Hohštajn: Hezbolah griješi kada misli da SAD mogu da spriječe Izrael da napadne Liban

Tanjug
Hohštajn: Hezbolah griješi kada misli da SAD mogu da spriječe Izrael da napadne Liban

VAŠINGTON - Američki izaslanik Amos Hohštajn prenio je libanskim zvaničnicima tokom posjete Bejrutu da libanska militantna grupa Hezbolah nije u pravu kada misli da bi SAD mogle da spriječe Izrael da napadne Liban, ukoliko grupa nastavi da napada izraelsku teritoriju, rekli su dobro obaveijšteni izvori za američki portal Aksios.

Hohštajn je zatražio od predsjednika libanskog parlamenta da prenese poruku lideru Hezbolaha Hasanu Nasralahu da je pogrešna njegova pretpostavka da SAD kontrolišu Izrael, naveli su izvori.

Prema izvorima, Hohštajn je rekao da Hezbolah treba da indirektno pregovara sa Izraelom, umesto da podiže tenzije.

Neimenovani zapadni diplomata je rekao da je nakon Hohštajnove posjete Hezbolah preko trećih strana poslao poruke u SAD u kojima se navodi da je grupa, iako ne želi rat, takođe uvjerena da može značajno da pogodi Izrael ukoliko bude napadnut Liban.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena veoma zabrinuta zbog toga što i Izrael i Hezbolah greše u proračunima i misle da mogu da izbjegnu širenje sukoba.

Američki zvaničnici su takođe zabrinuti da će bez prekida vatre u Pojasu Gaze rat između Izraela i Hezbolaha postati sve vjerovatniji i da će to dramatično pogoršati regionalnu krizu i uvući SAD dublje u sukob, prenosi portal.

Hohštajn je otputovao u Liban prošle nedjelje iz Izraela nakon razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom.

-Situacija je ozbiljna. Ono što predsjednik Bajden želi da uradi jeste da izbjegne dalju eskalaciju do većeg rata - rekao je Hohštajn prije nego što je prošlog utorka napustio Bejrut nakon čega se drugi put sastao sa Netanijahuom u Jerusalimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana