Hiljade Belgijanaca na protestu zbog cijena struje, gasa i hrane

Srna
Hiljade Belgijanaca na protestu zbog cijena struje, gasa i hrane

BRISEL - Hiljade ljudi okupile su se danas u Briselu povodom "nacionalnog dana akcije" i protesta zbog visokih cijena električne energije, gasa i hrane u Belgiji.

Sindikati i policija saopštili su da je učestvovalo oko 10.000 ljudi, uslijed čega je poremećen saobraćaj i gradski prevoz.

Došli su građani iz čitave zemlje i marširali pod transparentima poput "Život je preskup, želimo rješenja odmah" i "Sve raste osim naših zarada". Na jednom transparentu je pisalo: "Zamrznite cijene, ne ljude".

Prema anketi koju je provela jedna belgijska medijska kuća, 64 odsto građana brinu da neće moći da plaćaju račune za struju i gas, koji su više nego udvostručeni u prethodnih godinu dana.

Osamdeset odsto učesnika reklo je da već sada pokušavaju da smanje potrošnju energije i vode.

"Kada odemo u kupovini, u korpi sve košta 20, 30 evra više i sve više ima veze u koju radnju idete. Dolazimo do tačke na kojoj naši novčanici neće moći da izdrže", izjavio je Paskal Kraeso, demonstrant iz Brisela.

Premijer Aleksander de Kro upozorio je prošlog mjeseca da će "sljedećih pet do deset zima biti teške" zbog visokih cijena struje i gasa usljed rata u Ukrajini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana