Habek: Sjeverni tok može da se koristi u punom kapacitetu

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN- Njemački vicekancelar, ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek smatra da su tehnički problemi koje Rusija navodi kao razlog smanjenja isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Sjeverni tok samo izgovor i da gasovod može da obezbijedi 100 odsto tranzita.

On je iznio ovo mišljenje na konferenciji koju je danas organizovao dnevnik "Zidojče cajtung", prenio je TASS.

"Mi smo u sporu u trgovini gasom sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom i to neće prestati čak ni ako turbina dođe iz Kanade", rekao je Habek, misleći na dio gasovoda koji je poslat na remont.

Prema njegovim riječima, svi tehnički eksperti se slažu da je moguće stoprocentno snabdijevanje gasa preko Sjevernog toka.

"Ovo je izgovor, tehnički izgovor koji se koristi", rekao je Habek.

Gasprom je 14. juna saopštio da je bio primoran da smanji isporuke prirodnog gasa preko Sjevernog toka u odnosu na raspored zbog neblagovremenog vraćanja pumpnih jedinica sa popravke od strane Simensa i identifikovanih kvarova na motorima.

Simens enerdži je ranije saopštio da je nemoguće vratiti iz Montreala jednu od gasnih turbina za Sjeverni tok nakon popravke u Njemačku zbog kanadskih sankcija Rusiji.

Zbog toga Gasprom trenutno koristi samo 40 odsto kapaciteta Sjevernog toka za transport gasa.

Ovo dovodi u opasnost cilj Njemačke da do zime popuni skladišta što je više moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana