Habek: Pad cijena energenata na svjetskom tržištu nije bio očekivan

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BERLIN- Njemački ministar privrede Robert Habek izjavio je danas da pad cijena energenata na svjetskom tržištu nije bio očekivan.

"Niko ne može ništa da obeća ili da predvidi da li će ovo biti trajna promjena nabolje, ali šansa postoji", rekao je Habek novinarima nakon redovne sjednice vlade, prenosi Rojters.

Rekao je i da Njemačka može da izbjegne rast cijena energenata od prošle godine ako na kraju zimskog perioda bude imala puna skladišta gasa.

Poručio je da će Njemačka narednih godina biti dobro snabdjevena energentima čak i u slučaju da prije planiranog roka ugasi termoelektrane na ugalj na istoku zemlje.

Naglasio je, međutim, da gašenje termoelektrana prije predvidjenog roka 2038. godine vidi samo kao mogućnost, zato što "ne postoji saglasnost po tom pitanju".

Prema saopštenju njemačke vlade, zemlja će u periodu od 2025. do 2031. godine postepeno napuštati fosilna goriva i povećavati udio energije iz obnovljivih izvora.

Njemačka izmedju ostalog želi da proizvodi, uvozi i prodaje zeleni vodonik, koji će dobijati elektrolizom iz energije vjetra i sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana