Granice EU ostaju otvorene, ali uz nove mjere i strogo ograničenje putovanja

Agencije
Granice EU ostaju otvorene, ali uz nove mjere i strogo ograničenje putovanja

BRISEL- Lideri Evropske unije zaključili su sinoć na video sastanku posvećenom pandemiji "kovida-19" da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primjenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

- Ubijeđeni smo da moramo da ostavimo otvorene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja - poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Mišel je precizirao da se mogu razmatrati ograničenja kada se radi o putovanjima koja nisu od ključne važnosti.

I predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani protok robe i radnika.

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obilježavanje takozvanih "tamno crvenih" zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mjesta gde je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mjere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtijevati i testiranje prije puta.

 - Žarišta zaraze virusom korona u EU biće označene kao "tamnocrvene zone", a putnici iz tih dijelova Evrope moraće da se testiraju na kovid 19 pred polazak i da budu u samoizolaciji po dolasku na destinaciju - izjavila je Fon der Lajenova.

Ona je objasnila da će tamnocrvena boja označavati vrlo visok nivo širenja zaraze virusom korona u određenim dijelovima Unije.

- Od osoba koje putuju iz tamnocrvenih zona mogao bi se tražiti test pred polazak, kao i odlazak u samoizolaciju nakon dolaska na željenu destinaciju  - rekla je Fon der Lajenova.

Istakla je da treba strogo izbjegavati putovanja u EU koja nisu od velike važnosti, ali da se, u isto vrijeme, mora omogućiti neometan prelazak granice za radnike na ključnim poslovima, kao i protok robe.

Mišel i Fon der Lajenova upozorili su na mogućnost uvođenja strožih ograničenja za putovanja u narednim danima.

Oni su napomenuli da EU želi da izbjegne mogućnost da ponovo dođe do velikog broja zaraženih, kao što je to bio slučaj u prvom talasu pandemije u martu prošle godine, kada je nekoliko članica Unije donijelo jednostranu odluku o zatvaranju državnih granica, prenosi "Dojče vele".

Fon der Lajenova je dodala da je od velike važnosti da se nastavi funcionisanje jedinstvenog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana