Godina Trampa, Kima, poraza IS-a i “bregzita”

D. G. - B. Đ.
Godina Trampa, Kima, poraza IS-a i “bregzita”

U svijetu će 2018. godina ostati upamćena po brojnim turbulencijama koje su u velikoj mjeri opterećivale cijelu civilizaciju.

Ono što je bilo pozitivno je smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu, što bi u kasnijim fazama trebalo da dovede do dogovorene denuklearizacije, a samim tim i do smanjenja opasnosti od svjetskog rata sa nesagledivim posljedicama. Istorijski je bio susret predsjednika SAD Donalda Trampa i predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong Una.

Međutim, da sve ne bi bilo “idilično” bar kada je u pitanju svijet nuklearnih bombi, pobrinule su se SAD koje su najavile istupanje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila manjeg i srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Rat u Siriji, poraz većine snaga Islamske države (IS) kao i oružani sukob i velika glad u Jemenu bile su najčešće udarne vijesti u svjetskim medijima. Minula godina na Starom kontinentu biće upamćena po tome što Evropa i Velika Britanija nisu saznale kako će izgledati “bregzit” jer su ostrvljani odlučili da napuste EU. Osim migrantskih kriza koje su je zasipale sa svih strana, 2018. su obilježile i ratne tenzije između Rusije i Ukrajine, protesti “žutih prsluka” u Francuskoj, bjekstvo separatističkog rukovodstva španske pokrajine Katalonije i najava silaska njemačke kancelarke Angele Merkel sa političke scene.

Vrućine i požari su pržili Zemlju. Dio SAD, tačnije Kalifornije je pretvoren u pepeo, a druge američke savezne države pustošili su uragani.

Ekonomijom je dominirao trgovinski rat između Kine i SAD koje su najavljivale drakonske carine na uvoz robe.

Kraj 2018. prošao je u haosu u američkoj Bijeloj kući, gdje su pljuštale ostavke ministara, stratega i savjetnika. Svađe s državnicima, advokatima i novinarima učinile su američkog predsjednika Donalda Trampa i najpoznatijim tviterašem čiji su potezi, češće nagli nego promišljeni, dominirali svjetskom javnošću. Pečat na 2018. bio je cunami u Indoneziji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana