G7: Moskva treba da “plati odštetu” Ukrajini

Srna
G7: Moskva treba da “plati odštetu” Ukrajini

BORGO ENJACIJA - U saopštenju G7 objavljenom poslije samita u italijanskom gradu Borgo Enjacija navodi se da Rusija treba da “plati odštetu” Ukrajini koja premašuje 486 milijardi dolara.

”Rusija mora da plati štetu koju je nanijela Ukrajini. Prema podacima Svjetske banke, ova šteta sada premašuje 486 milijardi dolara. Nije u redu da Rusija odlučuje da li će i kada platiti štetu koju je prouzrokovala Ukrajini. Obaveze Rusije po međunarodnom pravu da plati štetu koju izazove su jasne i zato nastavljamo da razmatramo sve moguće zakonske puteve kojima se Rusija nameće da ispuni te obaveze”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će ruska imovina ostati zamrznuta sve dok “Rusija ne okonča agresiju i plati štetu koju je nanijela Ukrajini”.

“Nastavićemo da vršimo značajan pritisak na ruske prihode od energije i druge robe. To će uključivati poboljšanje efikasnosti politike ograničenja cijene nafte preduzimanjem daljih koraka za pooštravanje usklađenosti i sprovođenja, istovremeno radeći na održavanju stabilnosti tržišta”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana