Finski vojni avioni treniraju slijetanje na autoput

Tanjug
Foto: Ilustracija

HELSINKI - Prvi put u poslednjih nekoliko decenija Finska je na pet dana zatvorila dionicu jednog od svojih glavnih autoputeva kako bi omogućila borbenim avionima finskog ratnog vazduhoplovstva da uvježbavaju sletanje i poletanje na rezervnoj pisti, saopštili su danas nadležni.

Ova nordijska zemlja koja je nakon izbijanja rata u Ukrajini aplicirala za članstvo u NATO, ima na svojoj teritoriji desetak sličnih rezervnih pista dizajniranih za upotrebu tokom ratnog stanja, prenosi Rojters.

Rezervna pista koja se nalazi na dionici autoputa kod grada Jutsa u centralnoj Finskoj decenijama nije korišćena zbog značaja koji ima kao glavna saobraćajnica koja povezuje glavni grad Helsinki sa sjevernim dijelovima zemlje.

Ipak, finskom ratnom vazduhoplovstvu trebalo je samo nekoliko dana da raščisti ovaj autoput i pripremi teren za vežbu u kojoj učestvuje oko 200 pripadnika vojske, kao i finski borbeni avioni F/A-18 Hornet, starijih tipovi školskih aviona i druge vojne letjelice, potvrdio je načelnik finske Vazduhoplovne akademije, pukovnik Vesa Mantila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana