FBI izvršio pretres Trampove kuće na Floridi

Agencije
Foto: Ilustracija

FLORIDA- Bivši predsjednik SAD objavio da je veći broj agenata upao u njegovu kuću i da je sve to dio plana da ga spriječe da se ponovo kandiduje za predsjednika. Vlasti sumnjiče Trampa da nije predao sva zvanična dokumenta arhivi na šta je obavezan po silasku sa funkcije.

Čuvena rezidencija Donalda Trampa, Mar-a-lago na Floridi, bila je predmet racije agenata FBI objavio je bivši američki predsjednik.

Prema nekim izvorima Tramp je u trenutku racije bio u Njujorku.

On tvrdi da je "veliki broj agenata" upao na imanje i izvršio pretres otvarajući čak i njegov sef.

Protiv bivšeg predsjednika SAD vode se istrage vezane za upad demonstranata na Kapitol hil 6. januara 2021. kao i zbog sumnji da je zadržao neka zvanična dokumenta uključujući i povjerljiva iako zakon nalaže da predsjednik po prestanku mandata sve papire mora da preda Nacionalnom arhivu.

Tramp je ubijeđen da pretres ima veze sa njegovom namjerom da se kandiduje po treći put za predsjednika SAD na izborima u novembru 2024. godine.

"Ovo su mračna vremena za našu nadciju. Ovakve racije dešavaju se samo u zemljama Trećeg svijeta. Nažalost, SAD su postale takva zemlja sa korupcijom na do sada neviđenom nivou", izjavio je Tramp.

Izvori bliski Trampu potvrdili su anonimno medijima da je pretres izvršen u ponedjeljak popodne, da su agenti odnijeli nekoliko kutija sa dokumentima što smatraju da je "veoma malo" i da nije bilo premetačine niti razbijanja vrata niti bilo kakvog oblika nasilja.

Izvori iz Bijele kuće kažu da nisu imali nikakve informacije o tome da bi FBI mogao da izvrši pretres kuće bivšeg predsjednika.

Inače, na čelu FBI je Kristofer Vrej kojeg je na tu funkciju postavio upravo Donald Tramp pred kraj svog mandata.

Ministarstvo pravde koje je nadležno u ovom slučaju nije davalo izjave medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana