Evropol: Pokrenuta kampanja pronalaženja bjegunaca

Tanjug
Foto: Printskrin

HAG- Evropska mreža timova za aktivno traženje begunaca (ENFAST) i Kriminalističko obaveštajna agencija Evropske unije (Evropol) pokrenule su danas kampanju “EU Most Wanted 2021” usmjerenu na pronalaženje evropskih bjegunaca koji se skrivaju pred očima javnosti.

Svi kriminalci u ovoj kampanji traženi su radi počinjenja teških kaznenih djela, poput ubistava, trgovine drogom i trgovanja ljudima, navodi se u saopštenju Evropola dostavljenom Tanjugu.

Iz te agencije mole građane EU da posjete veb stranicu ““EU Most Wanted 2021” gdje mogu pogledati fotografije bjegunaca i proveriti da li prepoznaju nekoga od njih.

"Ako Vam je neko od njih poznat, o tome nas možete obavestiti anonimno putem veb stranice. Pomoć koju pružite mogla bi biti ključna za hvatanje dugogodišnjeg begunca", dodaje se u saopštenju.

Gotovo sve države članice EU učestvuju u kampanji, a na stranici su trenutno objavljene fotografije 62 bjegunca.

Prošle godine je uhapšeno 16 begunaca, a pet od tih hapšenja dogodilo se zahvaljujući ovoj kampanji, navodi se u saopštenju.

Od 2016. godine, kada je kampanja počela, uhapšeno je ukupno 110 bjegunaca, a 41 od tih hapšenja je direktno povezano sa dojavama primljenim putem veb stanice ''EU Most Wanted 2021''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana