Evropol: Objavljena posebna stranica za hvatanje najopasnijih seksualnih prestupnika

Srna
Evropol: Objavljena posebna stranica za hvatanje najopasnijih seksualnih prestupnika

BRISEL - Svaka dva minuta policijskim službama u EU bude prijavljen seksualni prestup, zbog čega je Evropol na svom sajtu objavio spisak 18 seksualnih predatora koji su u bijegu.

Fotografije osamnaest bjegunaca koji su osumnjičeni ili osuđeni za seksualne prestupe istaknute su na veb-stranici najtraženijih bjegunaca u Evropi.

Među njima je i jedan sa područja bivše Jugoslavije. Riječ je o hrvatskom državljaninu Mirku Draškoviću /53/. On je osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja, a u bijegu je od 2010. godine.

Da bi usmjerio pažnju na počinioce nasilnih seksualnih napada, Evropol je u 19 zemalja širom Evrope pokrenuo kampanju kojom traži uključivanje javnosti u pronalaženje nekih od najopasnijih seksualnih prestupnika.

Ovom onlajn pozivu odazvale su se institucije za sprovođenje zakona Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Italije, Letonije, Litanije, Luksemburga, Malte, Holandije, Poljske, Rumunije, Španije, Švedske i Velike Britanije.

Oni će tokom iduće četiri sedmice objavljivati fotografije bjegunaca putem društvenih mreža.

Kampanja će biti reklamirana i na brojnim medijskim kanalima kako bi bio privučen što veći broj posjetilaca veb-stranice najtraženijih bjegunaca u Evropi.

Do sada su se dojave građana pokazale veoma važnim budući da je, od pokretanja projekta 2016. godine, uhapšen 91 kriminalac čija je fotografija bila objavljena na internet stranici EU, saopštio je Evropol.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana