Evakuisani dijelovi Kanbere

Srna
Evakuisani dijelovi Kanbere

­SI­DNEJ - Sta­no­vni­ci di­je­lo­va Kan­be­re, gla­vnog gra­da Aus­tra­li­je, eva­ku­isa­ni su da­nas zbog izbi­ja­nja požara ne­da­le­ko od aero­dro­ma i po­vrat­ka vi­so­ke tem­pe­ra­tu­re.


Ovim je okončan kraći pe­ri­od pre­da­ha, a broj ne­kon­tro­li­sa­nih požara na ju­go­is­to­ku ze­mlje po­no­vo je po­ras­tao.

Pu­te­vi su za­tvo­re­ni, a vlas­ti su po­ručile lju­di­ma da na­pus­te pred­građa is­točno od Kan­be­re ili da ne do­la­ze u ovu oblast. Na snim­ci­ma objav­lje­nim na dru{­tve­nim mrežama pri­ka­zan je si­vi dim iznad pred­građa.

Za sa­da ne­ma iz­vje­{ta­ja o po­vri­jeđeni­ma ili šte­ti.

Kan­be­ra, Si­dnej i Mel­burn su to­kom pret­ho­dnih se­dmi­ca bi­li među gra­do­vi­ma sa naj­većim aero­za­gađenjem u svi­je­tu zbog gus­tog di­ma od požara ko­ji su za­hva­ti­li ras­ti­nje.

Sto­ti­ne požara u pri­ro­di izbi­lo je u Aus­tra­li­ji od sep­tem­bra. Po­gi­nu­lo je 29 lju­di i oko mi­li­jar­du div­ljih živo­ti­nja, a spa­lje­no je 2.500 do­mo­va na po­vr{i­ni većoj od Aus­tri­je.

Va­tro­gas­ci su is­ko­ris­ti­li pre­dah ko­ji je do­ni­je­la ki­ša uz pad tem­pe­ra­tu­re to­kom pret­ho­dne se­dmi­ce da lo­ka­li­zu­ju požare, ali je taj pe­ri­od okončan da­nas sa po­vrat­kom vi­{e tem­pe­ra­tu­re i ja­kog vje­tra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana