EU osudila palestinske napade na civile,poziva na smirivanje

Tanjug
EU osudila palestinske napade na civile,poziva na smirivanje

BRISEL - Evropska unija osudila je palestinske raketne napade na Izrael i pozvala dvije strane da učine napore na zaustavljanu sukoba i sprečavanju daljih civilnih žrtava.

„Raketni napadi iz Gaze na civilno stanovništvo u Izraelu potpuno su neprihvatljivi i doprinose daljoj eskalaciji sukoba. Značajni porast nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim, kao i onog u i oko Gaze, treba odmah da prestane", navodi se u saopštenju Evropske komisije objavljenom kasno juče, prenosi Rojters.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj osudio je u ponedeljak iseljavanje palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu i nazavao ih nezakonitim potezima koje samo doprinose rastu napetosti između dvije strane.

Palestinci su rano jutros lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim vazdušnima udarima.

U Gazi su u ponedeljak uveče u izraelskim napadima ubijene 24 osobe, uključujući devetoro djece, a više od 700 Palestinaca povrijeđeno je u sukobima sa izraelskim snagama u Jerusalimu i širom Zapadne obale u posljednja 24 sata, a njih 500 primljeno u bolnice, saopštile su palestinske vlasti.

Izraelska vojska potvrdila je da su 15 ubijenih bili militanti, a da je šest izraelskih civila ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima palestinskih snaga.

Najnoviji talas sukoba Palestinaca i izraelskih snaga počeo je u petak uveče na Hramovnoj gori u Jerusalimu, svetom mjestu kako za muslimane, tako i za Jevreje.

Napetosti su porasle i zbog pokušaja iseljavanja Palestinaca sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo.

Sud koji je trebalo u ponedeljak da odlučuje po žalbama palestinskih porodica, odložio je ročište čiji će novi datum biti određen u sledećih 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana