EU bilježi najteži ekonomski pad od Drugog svjetskog rata

Tanjug
EU bilježi najteži ekonomski pad od Drugog svjetskog rata

BRISEL - Evropska komisija prognozira da će u drugom kvartalu ove godine ekonomija EU doživjeti najteži pad od Drugog svjetskog rata.

Predviđa se da će se BDP Evrozone smanjiti za 8,7 procenata ove godine, a porasti za 6,1 u 2021. godini. Kada je u pitanju EU 27, očekivani pad BDP u 2020. godini je 8,3, a rast 5, 8 procenata u narednoj godini.

Evropski komesar zadužen za ekonomiju Paolo Đentiloni predstavljajući ljetnju ekonomsku prognozu Evropske komisije ocjenjuje je da je pandemija COVID19 pogodila evropsku ekonomiju više nego što je bilo očekivano.

Đentiloni dodaje da je put ka privrednom oporavku u Evropi , ali i cijelom svetu, i dalje nesiguran prvenstveno zbog novih žarišta infekcije koje zathjevaju ponovno uvođenje vanrednih mjera i mjera zatvaranja.

“Realni globalni BDP van EU očekuje pad od više od 3 procenta u prvom kvartalu ove godine dok će drugi kavartal biti mnogo teži na globalnom nivou jer je većina zemlja tada uvela mjere zatvaranja”, kaže Đentiloni.

U Evropskoj komisiji navode da su izvjesna poboljšanje u ekonomskim aktivnostima već je primjećena krajem juna i početkom jula.

Istovremno ocjenjuje se da su primjetne razlike među zemljama članicama kada je riječ o ekonomskom padu, ali i oporavku.

“Sve zemlje članice će imati pad u ekonomiji i oporavak u 2021. godine, ali i postoje velike razlike između recesija i oporavka među članicama što je zasnovano na različitim ekonomski strukturama i posljedicama pandemije”, navodi Đentiloni.

Značajan ekonomski pad u 2020. godini očekivan je za Francusku, Italiju i Španiju, dok se manji predviđa za Njemačku, Holandiju i Poljsku.

Očekuje se da će Njemačka u ovoj godini zabežiti pad BDP od 6,3 procenta, a da se u 2021. godini očekuje oporavak njemačke privrede za 5,3 procenta

Istovremeno, Komisija predviđa pad francuske ekonomije 10,6 procenata BDP, a zatim i rast 7, 6 procenata u 2021. godini.

Za Italiju je očekivan pad BDP 11,2 procenta u 2020 i rast od 6,1 u 2021. godini.

U Briselu očekuju da će inflacija u članicama Evrozone ostati relativno niska ove godine (0,3 procenta), a da će se malo povećati 2021. godine (1,1 procenat).

Kada je riječ o tržištu rada, u Evropskoj komisiji navode da se značajno manji broj radnih časova tokom trajanja pandemije nije pretvorio u veliki broj nezaposlenih u EU.

“Povećanje broja nezaposlenih je, za sada, relativno malo u odnosu na snažni pad ekonomskih aktivnosti što razlikuje EU od ostatka svijeta, posebno SAD”, naglašeno je u Evropskoj komisiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana