Erdogan pozvao na bojkot francuske robe

Srna
Erdogan pozvao na bojkot francuske robe

ANKARA - Turski predsjednik Tajip Erdogan pozvao je danas Turke da ne kupuju francusku robu, a lidere EU da zaustave “antitislamsku” agendu francuskog predsjednka Emanuela Makorna.

Erdogan je prije dva dana izjavio da Makron ima problem sa muslimanima i da je potrebno da provjeri svoje mentalno zdravlje, zbog čega je Francuska povukla svog ambasadora iz Turske.

”Kao što oni kažu u Francuskoj Ne kupujte robu turskih marki, ja pozivam sve svoje građane da ovdje nikada ne pomažu francuskim markama i da ih ne kupuju”, rekao je Erdogan.Francuska je deseti najveći uvoznik u Tursku i sedmo najveće tržište za izvoz turske robe, navodi se u podacima turskog zavoda za statistiku.

Makron je obećao da će se boriti protiv “islamskog separatizma” i da ova pojava može da prevlada u nekim muslimanskim zajednicama u Francuskoj.

U međuvremenu, zemlju je potreslo brutalno ubistvo nastavnika ispred škole u predgrađu Pariza, koje je odrubljivanjem glave počinio islamski militant jer je nastavnik na času o slobodi govora pokazao karikature proroka Muhameda.

 
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana