Erdogan optužio Ameriku i Izrael za miješanje u politiku Teherana

Srna
Erdogan optužio Ameriku i Izrael za miješanje u politiku Teherana

Ankara - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je SAD i Izrael za miješanje u unutrašnju politiku Irana, nakon nekoliko dana protesta u Islamskoj Republici, prenijeli su turski mediji.

On je novinarima u Ankari rekao da se ne može prihvatiti to da se pojedine zemlje, prije svih SAD i Izrael, miješaju u unutrašnju politiku Irana i Pakistana.


"Takve stvari u ovim zemljama okreću ljude jedne protiv drugih. Sramota je što smo to vidjeli na primjeru mnogih nacija, vidjeli smo to u Iraku", izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao da pojedine muslimanske zemlje "igraju igru", u kojoj preduzimaju korake ka stvaranju resursa od bogatstava drugih zemalja, prenosi AFP.

Erdogan je u srijedu, 3. januara, razgovarao sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem kome je pružio podršku u vraćanju ka "miru i stabilnosti" u Iranu.

Turski predsjednik je pohvalio Rohanijevu izjavu da su ulični protesti demokratsko pravo građana i dodao da su takve izjave pomogle normalizovanju situacije u Iranu.

Erdogan je u nekoliko navrata kritikovao takozvani "persijski imperijalizam" u Iranu, što je pojačalo tenzije između dvije zemlje, ali su se odnosi Ankare i Teherana poboljšali u posljednjih nekoliko mjeseci, otkako je počeo zajednički rad sa Moskvom na uspostavljanju mira u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana