Erdogan: NATO da poštuje nas kao što mi poštujemo njih

Tanjug
Foto: Agencije

ANKARA - Turska poziva saveznike u NATO da poštuju i podrže zabrinutost Ankare za njenu bezbjednost, izjavio je danas predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

"Ako smo saveznici, onda moramo da poštujemo i podržavamo zabrinutost Ankare za njenu bezbjednost, za njene granice. Vidimo da nema takvog odnosa prema nama", poručio je turski lider na sastanku vladajuće stranke, prenosi agencija RIA Novosti.

Turski predsjednik kaže da Turska uvijek podržava savez, saveznički duh, ali da ne može da pristane na svaki prijedlog i ne može da pristane na savez sa zemljama koje podržavaju teroriste koji ugrožavaju bezbjednost Turske.

U tom kontekstu poručuje da posjeta delegacija Finske i Švedske Turskoj, najavljena za ponedjeljak, a radi razgovora o članstvu te dve zemlje u NATO, nema smisla i nema potrebe za njom. "Već sam rekao da ne treba da se muče. Nema potrebe za ovim. Nećemo dva puta napraviti istu grešku", naglasio je turski lider. Dodao je da Švedska ne može da očekuje od Turske da odobri njeno članstvo u NATO dok joj ne vrati "teroriste".

"Tražili smo da nam isporuče 30 terorista, nisu učinili to. Ne isporučujete nam teroriste, a onda očekujete da vas podržimo po pitanju članstva u NATO. Alijansa je bezbednosna organizacija, tako da nećemo dopustiti da ta organizacija bude lišena bezbjednosti", pojasnio je Erdogan, preneo je TAS S.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana