Erdogan: Bez Menendeza na sceni, moguća kupovina lovaca F-16 od SAD

Tanjug
Erdogan: Bez Menendeza na sceni, moguća kupovina lovaca F-16 od SAD

ANKARA -Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska treba iskoristi probleme sa zakonom američkog senatora Boba Menendeza kao priliku da kupi američke borbene avione F-16, koje je ranije tražila.

"To što Menendez nije na sceni je prednost", rekao je Erdogan novinarima u avionu na povratku iz posjete Azerbejdžanu.

On je istakao da su Menendez i "drugi koji slično razmišljaju", ne samo po pitanju kupovine F-16, već i po drugim pitanjima, sprovodili "opstruktivne akcije" protiv Turske, prenosi Rojters.

"Očekujemo jasan odgovor SAD po tom pitanju sada. Nadamo se da ćemo bez više odlaganja dobiti pozitivan odgovor", poručio je Erdogan.

Menendez, senator iz redova demokrata, koji je u SAD sa suprugom Nadin optužen za primanje mita u zamjenu za korišćenje moći i uticaja, kao predsjednik Odbora za spoljne poslove dugo se protivio potencijalnoj prodaji F-16 Turskoj i kritikovao Erdoganov odnos prema ljudskim pravima.

Turska, koja je članica NATO-a, zatražila je u oktobru 2021. godine da kupi 40 lovaca F-16 i 79 kompleta za modernizaciju svojih ratnih aviona.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena podržava tu kupoprodaju vrijednu 20 milijardi dolara, ali uz uslov da turski parlament ratifikuje kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana