Erdoan: Sarađivao sam dobro sa svim predsjednicima SAD-a, ali s Bajdenom nije dobro počelo

GS
Foto: Tanjug

Predsjednik Turske Recep Tajip Erdoan osvrnuo se na trenutne odnose s SAD-om i američkim predsjednikom Bajdenom te je istakao kako relacije nisu počele na najbolji mogući način.

U saopštenju, Erdogan se osvrnuo na odnose koje je imao s američkim predsjednicima u prošlosti te je naglasio kako su oni bili znatno bolji nego što je to slučaj s Bajdenom, prenosi Kliks.

"Dobro sam sarađivao s Bušom, Obamom i Trampom, ali ne mogu reći da je saradnja dobro započela s Bajdenom. Ne mogu reći da smo zauzeli dobre pozicije", rekao je Erdogan.

Naročito se osvrnuo na trenutne tenzije koje su prisutne između Turske i SAD-a, a koje se tiču nabavke ruskog S-400 sistema.

"SAD mora shvatiti da se Turska neće povući iz dogovora o S-400", naveo je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao da su Sjedinjene Američke Države tokom krize u Afganistanu povukle nekoliko poteza bez dodatnih konsultacija s Turskom.

"Za Tursku je nezamislivo otvoriti vrata države i prihvatiti sve afganistanske izbjeglice. Naša zemlja nije otvoreni koridor. SAD ne mogu reći da moramo primiti sve izbjeglice i zbog toga i oni moraju poduzeti određene korake vezane za izbjeglice iz Afganistana", poručio je turski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana