Đulijani se izjasnio da nije kriv za pokušaj menjanja izbornih rezultata u Arizoni

Tanjug
Foto: Agencije

FENIKS- Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani izjasnio se na sudu u Feniksu da nije kriv po devet tačaka optužnice za krivična djela vezana za njegovu ulogu u navodnom pokušaju da se poništi poraz Donalda Trampa od Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020.

Saveznici bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa optuženi su u utorak u Feniksu zbog optužbi koje uključuju zavjeru, prevaru i falsifikat koji su povezani sa malverzacijama na izborima 2020. u  Arizoni uprkos tome što je demokrata Bajden pobijedio u toj američkoj saveznoj državi, prenosi AP.

Deset drugih, uključujući bivšu predsjednicu Republikanske partije Arizone Keli Vord, takođe su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za zavjeru, falsifikovanje i prevaru u vezi sa ovim slučajem. 

Đulijani se pojavio putem video linka na suđenju koje je održano u sudnici u Feniksu. 

Suđenja njemu i Vord zakazana su za 17. oktobar, otprilike tri nedjelje prije američkih izbora.

Među optuženima je i bivši šef Trampovog kabineta Mark Medous, dok Tramp, sada republikanski predsjednički kandidat, nije, iako se u optužnici spominje "bivši predsjednik SAD" kao "neoptuženi saučesnik" u pokušaju da se preokrenu rezultati izbora.

Bajden je pobijedio u Arizoni na izborima 2020. godine sa 10.457 glasova više od Trampa, a prema optužnici, saradnici Trampa su navodno pokušali da ubijede zakonodavno tijelo Arizone, u kojoj su Republikanci imali većinu, da izaberu Republikanske elektore iako je Bajden osvojio većinu. 

Potom bi falsifikovani rezultati, u korist Trampa, bili predstavljeni u Senatu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana