DeSantis: Florida ''neće pomoći'' u ekstradiciji Trampa

Tanjug
DeSantis: Florida ''neće pomoći'' u ekstradiciji Trampa

MAJAMI - Guverner Floride Ronald DeSantis izjavio je danas da savezna država kojom upravlja ''neće pomoći'' ni u kakvom eventualnom zahtjevu za ekstradiciju koji pošalje okružni njujorški tužilac Alvin Breg, uslijed, kako je rekao, ''sumnjivih okolnosti'' vezanih za optužbe protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Kako navodi FoksNjuz, DeSantis je u objavi na Tviteru optužbe protiv Trampa nazvao ''neameričkim'', i ocijenio ih kao ''naoružavanje pravnog sistema za unapređenje političke agende''.

DeSantis je napisao da ''Florida neće pomoći u zahtjevu za ekstradiciju s obzirom na sumnjive okolnosti po pitanju tužioca na Menhetnu kojeg podržava Soroš i njegovom političkom agendom''.

FoksNjuz podsjeća da je Trampovo primarno boravište, odnosno rezidencija, njegovo imanje u Mar-a-Lagu, u Palm Biču na Floridi.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp optužen je danas u okviru višegodišnje istrage Okružnog tužioca Menhetna za tajne isplate novca, uključujući uplatu od 130.000 dolara porno glumici Stormi Danijels i isplatu od 150.000 dolara bivšoj Plejbojevoj manekenki Karen Mekdugal, saznaje Fok Nevs Digital.

Portparol okružnog sudije za Njujork Alvina Brega saopštio je da Trampov pravni tim pregovara o datumu predaje, odnosno o danu kada će Tramp doputovati iz svog doma na Floridi u Njujork, gdje će biti fotografisan i gdje će mu biti uzeti otisci prstiju.

Rojters navodi da je za očekivati da se Tramp ''preda'' sledeće sedmice, a u slučaju da se sam ne pojavi, sudija može da naredi da on bude priveden, što treba da učini guverner države u kojoj se optuženi nalazi, što je u ovom slučaju Florida.

Kako se navodi, ne postoji nijedna stavka u američkom zakonu kojom bi Trampu bilo zabranjeno da se kandiduje za predsjednika, a ako bude izabran, i da obavlja tu funkciju čak i iz zatvora.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana