Bušman: Nalog za hapšenje Putina stupa na snagu nakon zahtjeva suda

Srna
Bušman: Nalog za hapšenje Putina stupa na snagu nakon zahtjeva suda

BERLIN - Nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina stupiće na snagu nakon što Međunarodni krivični sud /MKS/ podnese zahtjev za izvršenje naloga, izjavio je danas njemački ministar pravde Marko Bušman.

 

MKS je u petak, 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina i ruskog komesara za prava djeteta Marije Lavove-Belove, ukazujući na "nezakonito preseljenje stanovništva /djece/ iz okupiranih oblasti Ukrajine u Rusku Federaciju", podsjeća "Sputnjik".

"Očekujem da će MKS brzo kontaktirati Interpol i države članice i zatražiti sprovođenje /naloga/", rekao je Bušman, a prenosi njemački list "Bild am zontag".

U međuvremenu, šef ruske istražne komisije Aleksandar Bastrikin zatražio je pravnu procjenu Bušmanovih izjava, saopšteno je iz komisije.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su nalozi MKS za hapšenje Putina i Lavove-Belove pravno ništavni jer Rusija nije potpisnica Rimskog statuta i nema nikakvih obaveza prema ovom sudu, niti sarađuje sa njim. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana