Putin: Počela ukrajinska ofanziva, Kijev pretrpio značajne gubitke

GS/Agencije
Foto: Tass

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 471. dan. Otklanjaju se posljedice poplave nakon granatiranja brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska saopštava da je tokom noći oborila 10 ruskih dronova i četiri krstareće rakete.

Ukrajina evakuisala ljude iz južnih oblasti

Ukrajina je danas evakuisala više ljudi iz južnih oblasti gde je, prema zvaničnicima, najmanje pet osoba poginulo u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka.

Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su četiri osobe poginule, a njih 13 vodi se kao nestalo u Hersonskoj oblasti, preneo je Rojters.

Zvaničnik kojeg je imenovala Rusija naveo je da je osam osoba poginulo na teritoriji koju drže Rusija, a da je više od 5.800 evakuisano iz svojih domova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da vlasti rade danonoćno na spasavanju ljudi.

"Evakuacija se nastavlja, pa gde god možemo da izvučemo ljude iz zone poplava, mi to radimo", rekao je Zelenski.

Putin: Počela ukrajinska ofanziva

Ukrajinska ofanziva u zoni specijalne vojne operacije je počela i Kijev koristi svoje strateške rezerve, rekao je danas novinarima ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Prvo, sa apsolutnom sigurnošću se može konstatovati da je kontraofanziva počela i to dokazuje upotreba strateških rezervi",rekao je Putin i dodao da ukrajinske snage nisu uspjele da ostvare svoje ciljeve zahvaljujući hrabrosti ruskih vojnika.

Prema njegovim riječima, ukrajinske oružane snage su u posljednjih nekoliko dana pretrpjele značajne gubitke koji su "veći nego inače".
"Što se tiče toga da li je /kontraofanziva/ zapela ili ne, može se reći da su svi pokušaji kontraofanzive do sada propali. Ali ofanzivni potencijal trupa kijevskog režima i dalje postoji", rekao je ruski predsjednik.

On je ukazao na razvoj ruskog vojno-industrijskog kompleksa, za koji tvrdi da je sposoban da ispuni sve postavljenje zadatke, navodeći kao primjer povećanje proizvodnje savremenog oružja, prenose RIA Novosti.

Istakao je da je trenutna situacija u Ukrajini zasnovana na događajima iz proteklih godina.

"Želeo bih da napomenem da je ova tragedija posljedica događaja koji su se odigrali prethodnih godina, a odgovornost za to u potpunosti leži na kijevskom režimu, čiji je primarni izvor moći državni udar", precizirao je ruski lider.

EBRD će ukrajinskim željeznicama obezbjediti kredit od 200 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbjediće zajam od 200 miliona evra ukrajinskoj državnoj željezničkoj kompaniji, kako bi joj pomogla u poboljšanju saobraćajnih veza sa Evropskom unijom, saopštili su danas zvaničnici.

Zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov rekao je da je potpisao sporazum koji će pomoći ubrzanju modernizacije željezničkih veza i obnodi voznog parka, prenio je Rojters.

"S obzirom na ograničenja do kojih je Rusija dovela ukrajinske crnomorske luke, Vlada posebnu pažnju posvjećuje razvoju drumske i železničke logistike na zapadnim granicama", naveo je Kubrakov.

Ukrajinska ekonomija se od posledica rata smanjila za otprilike jednu trećinu prošle godine pošto je ruski napad poremetio lance snabdjevanja i logistiku, a blokiran je i pristup lukama kroz koje je nekad distriburirana većina uvoza i izvoza zemlje.

Vlada i preduzeća pokušavaju da preusmere trgovinu i održe privredu.

"Uprkos uticaju rata, Ukrzaliznica je održala prevoz tereta i putnika, iako smanjenim kapacitetom", navodi se u saopštenju EBRD.

SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći vrijedan dve milijarde dolara

Pentagon je danas objavio da će Ukrajini poslati paket pomoći vrijedan dve milijarde dolara koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane.

Kako se navodi u saopštenju američkog ministarstva odbrane, Kijevu će biti poslate rakete "HAWK", artiljerijski meci 105 mm i 203 mm, kao i bespilotni vazdušni sistemi "Puma", prenosi Rojters.

Pored toga, Ukrajina će dobiti raketne sisteme navođene laserom i podršku za obuku i održavanje.

Odobren paket pomoći u municiji vrijedan 32 miliona evra

Belgija će isporučiti Ukrajini artiljerijske granate kalibra 105 milimetara, vrijednosti 32 miliona evra, rekao je portparol belgijskog Ministarstva odbrane.

Municija će biti kupljena od belgijske industrije i isporučena u najkraćem roku, navodi se u saopštenju.

Belgija je sa ovim paketom podrške do sada obezbijedila 306 miliona evra vojne smrtonosne i nesmrtonosne podrške Ukrajini.

Starovojt: Dron pao na područje skladišta nafte u Kursku

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt saopštio je na Telegram nalogu da je tokom dana u Kursku dron pao na područje skladišta nafte, ali da nema oštećenja.

Ukrajinske snage gađaju punkt za evakuaciju kod grada Aljoški, rekao je za Sputnjik jedan od volontera.

Prema njegovim rečima, kada se punktu približe vozila sa spasiocima i kola hitne pomoći ukrajinska vojska otvara vatru.

 

Vazdušna opasnost u Harkovskoj oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelovima Donjecke Narodne Republike i Zaporoške oblasti koji su pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

U Kijevu nezadovoljni što zapadne obavještajne agencije ne potvrđuju ukrajinsku verziju o rušenju Kahovske hidroelektrane

U Kijevu su nezadovoljni zbog toga što zapadne obavještajne agencije ne potvrđuju ukrajinsku verziju o rušenju Kahovske hidroelektrane, prenosi list „Gardijan".

Prema navodima lista, Ukrajina insistira na tome da su ruske snage, navodno, srušile branu hidroelektrane, zbog čega „ukrajinski činovnici negoduju što verziju Kijeva još nisu potvrdile američke, britanske i druge specijalne službe".

Borelj: EU nema dovoljno teške municije za Ukrajinu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je Ukrajini isporučeno 220.000 jedinica municije, ali da je od toga samo 60.000 jedinica teškog kalibra, piše njemački list „Zidojče cajtung" i dodaje da su evropska skladišta „odavno opustošena".

„Ipak, Ukrajini je potrebno najmanje 120.000 jedinica municije mjesečno", navodi list.

Prema informacijama lista, EU isporučuje ograničenu količinu teške municije, jer nema zalihe.

Poljski general: Kijev može da dobije avione F-16 za dva do tri mjeseca

Bivši komandant kopnenih snaga Poljske, general Valdemar Skšiščak, izjavio je da će Ukrajina dobiti lovce F-16 već za dva do tri mjeseca, a da ofanziva ukrajinskih snaga treba da se realizuje uz pomoć postojeće vojne tehnike.

„Obuka ukrajinskih pilota za F-16 već je u toku. Mislim da je Ukrajina u fazi kada su ukrajinski piloti već gotovo spremni da koriste F-16 u borbi. Prema mom mišljenju, Ukrajina će za dva do tri mjeseca imati avione F-16, jer su ukrajinski piloti, nesumnjivo, već spremni da ih koriste", naveo je Skšipčak.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Tokom noći izveden je napad na ukrajinska skladišta municije i vojne tehnike strane proizvodnje, uključujući bespilotne letelice. Svi planirani objekti su uništeni, prekinuto je snabdevanje grupa ukrajinske vojske;

- Oružane snage Ukrajine su u toku dana nastavile pokušaje ofanzive u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja. Na području Vremjovska odbijena su četiri, a u zaporoškom pravcu dva neprijateljska napada. Oružane snage Ukrajine su u ovim pravcima ukupno izgubile gotovo 680 vojnika, 35 tenkova, 11 oklopnih vozila pešadije, 19 oklopnih vozila, 6 automobila, uključujući 3 HMMNjV;

- U pravcu Donjecka najaktivnije borbe su vođene na području Marjinke i Avdejevke, odbijeno je šest ukrajinskih napada, nije dozvoljeno probijanje odbrane. Likvidirano je gotovo 410 ukrajinskih vojnika;


- Ruski vojnici su za dva dana uništili više od 150 tenkova i drugih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruska vojska prekinula je aktivnost dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska. Ukrajinska vojska je u ovom pravcu izgubila više od 30 vojnika, višecevni raketni sistem „uragan", i dve haubice D-30;

- Ruski vojnici oborili su dva ukrajinska borbena aviona u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, MiG-29 i Su-25. Pored toga, presretnute su i dve ukrajinske krstareće rakete „storm šedou" i 14 projektila sistema „hajmars";

- Ruske snage su u pravcu Krasnog Limana likvidirale više od 50 ukrajinskih vojnika, dve samohodne haubice „gvozdika" i haubicu D-20, kao i američki radar AN/TPLj-37,

- Ruska vojska je u toku prethodnog dana u pravcu Hersona likvidirala gotovo 70 ukrajinskih vojnika, a uništeno je i 10 oklopnih vozila, 7 automobila, borbeno vozilo „grad", samohodni top „akacija", kao i haubica D-30.

- Japan će pružiti pomoć od pet miliona dolara Ukrajini zbog štete koju je pretrpela Kahovska hidroelektrana, rekao je japanski premijer Fumio Kišida tokom telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Ambasador Japana pozvan u MIP Rusije zbog odluke Tokija da isporučuje oružje Kijevu

Ambasador Japana pozvan je na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Rusije, povodom odluke Tokija da počne da isporučuje vojnu tehniku Kijevu, saopšteno je iz ruskog diplomatskog resora.

„Odluka Japana da počne da isporučuje vojnu tehniku Ukrajini ne može da ostane bez ozbiljnih posljedica po odnose Moskve i Tokija", navedeno je u saopštenju.

DNR: Ruska vojska spriječila rotaciju ukrajinskih snaga u Marjinki

Ukrajinska vojska je prije oko mjesec dana pokušala da izvede rotaciju u Marjinki, ali su te planove ruski vojni obavještajci otkrili, tako da su ruske oružane snage izvele napad na rezerve koje su došle kao zamjena, rekao je savjetnik lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin za ruski „Prvi kanal".

„Protivnik je ranije bio potisnut na obode Marjinke i sada je u toku danonoćna borba", rekao je Gagin i dodao da je ruska artiljerija uništila tehniku koja je dovezena za potrebe rotacije.

Prema njegovim riječima, ruske snage „u cjelini uspješno" odbijaju napade ukrajinskih snaga duž cele linije fronta.

Ukrajinska vojska gradi utvrđenja u Hersonskoj oblasti, kako bi branila položaje

Ukrajinska vojska u dijelu Hersonske oblasti koji je pod njenom kontrolom prelazi u tihu odbranu, podižu se utvrđenja na desnoj obali Dnjepra, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Poslije uništenja Kahovske hidroelektrane oni prelaze u tihu odbranu. To se lako potvrđuje sredstvima vizuelne kontrole. Grade se fortifikacioni objekti. Sve je to na desnoj obali Dnjepra", rekao je Rogov i dodao da su kijevske vlasti svesne da će, poslije prebacivanja vojske, heronski pravac biti ranjivo mjesto za eventualni napad ruske armije.

Saldo: Osmoro poginulih u hersonskoj oblasti

Najmanje osmoro ljudi poginulo je u ruskom dijelu Hersona, nakon uništenja brane “Kahovka”, saopštio je guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Raniji izvještaji nagovještavali su da je u ruskom dijelu Hersona, južno od Dnjepra, poginulo troje ljudi.

-Nažalost, ima mrtvih. Broj je porastao na osam - napisao je Saldo na “Telegramu”.

BBC  navodi da je sjeverno od Dnjepra, u dijelu teritorije koju kontroliše Kijev, smrtno stradalo petoro ljudi.

Agencija ističe da je ukupan broj žrtava 13, a humanitarne organizacije upozoravaju da bi broj mrtvih mogao dodatno da se poveća.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za pucanje brane hidroelektrane “Kahovka” iz sovjetskog doba, zbog čega su nastale poplave nizvodno, a desetine hiljada ljudi morale da napuste svoje domove.

 

Kijev: Dve osobe poginule u ruskom granatiranju bolnice u regionu Zaporožja

Medicinska sestra i vodoinstalater poginuli su danas u ruskom granatiranju bolnice u Guljajpolju u regionu Zaporožja, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Jermak je napisao na Telegramu da su u ruskom napadu na bolnicu povređene još dve osobe, preneo je Rojters.

Jermak je postavio fotografiju na kojoj se vidi razorena zgrada bolnice.

 Rojters je naveo da ne može da provjeri situaciju u Guljajpolju, malom gradu na jugu Ukrajine u blizini linije fronta.

Ruska vojska je danas izvjestila o teškim borbama u oblastima Donjecka i Zaporožja, navodeći da je uništila više od 20 ukrajinskih tenkova u bitkama na ključnim dijelovima linije fronta.

Kijev objavio snimak koji navodno dokazuje da je Rusija raznijela Kahovku

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) je danas na Telegramu objavila audio-snimak razgovora za koji tvrdi da dokazuje da su ruske snage digle u vazduh hidroelektranu i branu Kahovka na jugu Ukrajine.

 -Oni (Ukrajinci) to nisu učinili. Naša diverzantska grupa je tamo. Htjeli su da uplaše ljude sa tom branom. Nije išlo po planu, pa su uradili više nego što su planirali - kaže navodni ruski vojnik na snimku.

On dodaje da je uništavanje Kahovke rezultiralo stradanjem hiljada životinja u zoološkom vrtu, dok je drugi navodni ruski vojnik iznenađen tvrdnjom da su ruske snage uništile hidroelektranu i branu.

-Presretanje koje je izvršila SBU potvrđuje da je Kahovsku HE digla u vazduh diverzantska grupa okupatora - navodi se u saopštenju ukrajinske službe bezbjednosti, prenosi Rojters.

Šef SBU Vasil Maljuk poručio je da je Rusija, dizanjem u vazduh Kahovke, “konačno dokazala da prestavlja prijetnju po čitav civilizovani svijet”.

-Naš zadatak je da privedemo pravdi, ne samo vođe Putinovog režima, već i obične počinioce zločina - naveo je Maljuk.

Tri osobe lakše povrijeđene u padu drona na ruski grad Voronjež

Tri osobe su danas povrijeđene komadima stakla zbog pada bespilotne letjelice u gradu Voronježu na jugu Rusije, saopštio je regionalni guverner Aleksandar Gusev.

Dron je pao u stambenoj četvrti Voronježa, i udario u zgradu koja je manje oštećena između prvog i drugog sprata, saopštile su vlasti, prenosi RIA Novosti.

Troje lakše povrijeđenih od komada stakla u padu drona u Voronježu, odbili su hospitalizaciju, izjavio je Gusev. Voronjež je udaljen oko 180 km od granice sa Ukrajinom.

Ruski i zapadni izvori o početku kontraofanzive:Veliki gubici Ukrajinaca u ljudstvu i tehnici

Ruski i zapadni izvori izvještavaju o početku ukrajinske kontraofanzive i, nezavisno jedni od drugih, navode da ukrajinska strana ima velike gubitke.

CNN, pozivajući se na dva visoka američka zvaničnika, javlja da su oružane snage Ukrajine pretrpjele značajne gubitke u ljudstvu i teškoj vojnoj opremi u proteklih nekoliko dana.

Američka tv mreža navodi da su se Oružane snage Ukrajine “suočile sa jačim otporom ruskih trupa nego što se ranije očekivalo”.

-Ruske snage, naoružane projektilima, granatama i minobacačima, pružile su žestok otpor. Ukopane su u slojevitu odbranu (koja ima i više nivoa dubine i okružena je minskim poljima) koja je nanijela veliku štetu ukrajinskim snagama - navode američki izvori.

Zapadni mediji ističu da su američki i zapadni zvaničnici očekivali da Kijevu uspjesi neće doći brzo i da će kontraofanziva biti rizična i za ukrajinske vojnike i za njihovo naoružanje, uključujući zapadno.

Američki obavještajci su, objašnjava “Njujork tajms”, zaključili da je kontraofanziva Kijeva počela zahvaljujući snimcima iz vojnih satelita koji “imaju infracrvene mogućnosti da prate artiljerijsku vatru i lansiranje projektila”.

Ruski vojni portali iznose detalje borbi.

U pokušaj proboja iz okoline Orehova prema Tokmaku i Crnom moru Ukrajinci su ubacili 47. mehanizovanu brigadu koja je u Oružanim snagama Ukrajine jedna od najboljih, ako ne i najbolja. A još je posljednjih mjeseci bila specijalno spremana za kontraofanzivu.

Njeni bataljon, zajedno sa dijelovima druge dvije ukrajinske brigade, napadali su u “talasima”, iako su ih kosile i ruska artiljerija i avijacija.

U napade su kretali i sa nemačkim tenkovim “leopard” i američkim oklopnim vozilima pješadije “bredli”.

Uspijevali su da nekako naprave uske prolaze kroz ruska minska polja i kroz njih kretali tenkovima i vozilima, ali tu su ih čekali ruska artiljerija i avijacija.

Ti talasi, prenose ruski izvori, bukvalno su se razbili o ruski 201. puk koji je u ovim borbama, prema procjeni vojnog analitičara Jurija Podoljaka, stekao “neprolaznu slavu”.

Ukrajinske snage tokom borbi nisu uspjele da probiju nijednu od tri ruske odbrambene linije - a izgubile su hiljade vojnika.

Prema ruskim izvorima, ukrajinske bolnice u Dnjepropetrovsku, Zaporožju i Harkovu prepune su ranjenika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u javnost je izašao sa stravičnim brojkama o ukrajinskim gubicima tokom kontraofanzive.

Tokom tri dana ukrajinske ofanzive – na pet pravaca – oružane snage režima u Kijevu pretrpjele su velike gubitke - više od 3.700 vojnika, 52 tenka, 207 oklopnih borbenih vozila, pet aviona i dva helikoptera.

S ruske strane gubici su sljedeći: 71 poginuli vojnik, 210 ranjenih, izgubljeno 15 tenkova

Husnulin: Rezervoari su napunjeni, Krim ima vode za 500 dana

Potpredsjednik vlade Rusije Marat Husnulin izjavio je danas da su svi krimski rezervoari napunjeni i da vode ima za 500 dana, nakon napada na hidroelektranu Nova Kahovska.

Šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev okrivio je Kijev za uništenje hidroelektrane, dok je portparol Kremlja rekao da je “jedan od ciljeva kijevskog režima bombardovanja hidroelektrane Kahovskaja da se Krimu uskrati voda”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je uništavanje hidroelektrane Kahovska varvarskom akcijom kijevskog režima i napomenuo da je to dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmjera.

Poslije uništenja, došlo je do velikih poplava u Hersonskoj oblasti, gde se nalazi Nova Kahovska, usled čega se najmanje pet osoba utopilo. Došlo je i do problema u snabdevanju vodom u Hersonu, ali i na Krimu, međutim, iz Moskve kažu da vode ima u rezervi za narednih 500 dana.

Poplavljeno gotovo 22.300 kućanova

Broj poplavljenih kuća nakon pucanja brane hidroelektrane “Kahovka” dostigao je gotovo 22.300, saopštio je neimenovani portparol regionalne hitne službe.

-Prema najnovijim podacima, poplavljeno je gotovo 22.300 kuća u 17 naselja. Nivo vode u Novoj Kahovki smanjen je za dva metra i sada iznosi 10 metara - rekao je portparol za TASS.

Prema njegovim riječima, u privremenom smještaju trenutno se nalazi 1.117 ljudi, uključujući 110 djece i 35 lica sa ograničenom mogućnošću kretanja.

Zamjenik ruskog ministra za vanredne situacije Anatolij Suprunovski izjavio je juče da je poplavljeno 14.000 kuća u 15 naselja u Hersonskoj oblasti.

Evakuacija stanovništva je u toku.

Ukrajinska vojska gađala je “Kahovku” u utorak ujutru, 6. juna. U granatiranju su uništeni hidraulični ventili i došlo je do nekontrolisanog isticanja vode. U poplavljenom području se nalazi 35 naselja.

Ukrajina: Najmanje jedna osoba ubijena u ruskom raketnom napadu

Rusija je izvela nove vazdušne udare na Ukrajinu tokom noći, a najmanje jedna osoba je ubijena u kombinovanom napadu krstarećim raketama i dronovima, saopštile su danas ukrajinske vlasti. Ukrajinska vojska je navela da je oborila četiri od šest raketa lansiranih tokom napada, koji je, prema saopštenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, trajao oko šest sati, a pritom je oboreno 10 od 16 dronova, prenio je Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je jedna osoba ubijena, troje ranjeno, kao i da su četiri zgrade uništene od delova pogođenih raketa.

Policija je na Telegramu okačila fotografije vatrogasaca koji pokušavaju da rasklone olupine sa, kako deluje, stambenih objekata. Vazduhoplovstvo je, takođe, saopštilo da su dve krstareće rakete pogodile civilni objekat u centralnom ukrajinskom regionu Čerkasi u četvrtak uveče. Regionalni guverner Ihor Taburec rekao je da je najmanje osam ljudi ranjeno u tom napadu, u kojem je pogođena auto perionica i industrijski objekat.

Gladkov: Granatirana Belgorodska oblast, troje povrijeđenih

Načelnik ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske snage tokom noći granatirale tu oblast, kao i da su najmanje tri osobe povrijeđene.

-PVO je dejstvovala tokom noći. Oštećena je stambena zgrada, kao i privatne kuće u Razumnom - napisao je Gladkov na Telegramu.

Dodao je da Ukrajinci i dalje gađaju Šebekino i da je pričinjena šteta na stambenim objektima, prenio je Tas.

Kijev: Oboreno deset dronova i četiri krstareće rakete

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći oborila deset ruskih bespilotnih letjelica, kao i četiri krstareće rakete.

Ruske snage lansirale su tokom noći 16 dronova i šest krstarećih projektila tokom napada, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da su dvije ruske rakete pogodile civilni objekat u centralnoj Ukrajini.

Blumberg: Pentagon sprema novi paket pomoći Kijevu

SAD će objaviti novi paket oružja za Ukrajinu u vrijednosti od više od dvije milijarde dolara, javlja Blumberg njuz, pozivajući se na zvaničnike administracije.

Novi paket pomoći obuhvatiće veliki paket municije za PVO, kao i sredstva koja će omogućiti Ukrajini da kupi PVO sisteme "havk" i "patriot", prenosi Rojters.

Bajden: Zapad učinio sve da Ukrajinu pripremi za kontraofanzivu

Zapadne države su učinile sve da pripreme Ukrajinu za kontraofanzivu, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden, dodajući da je optimista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana