Britanski laburisti: Vlada izgubila kontrolu nad ekonomijom

Tanjug
Foto: SF Hronikl

LONDON - Lider britanske opozicione Laburističke stranke Kir Starmer, poručio je danas da bi britanska vlada trebalo da pozove parlament da što prije nastavi sa radom i da odustane od prošlonedeljnih planova o smanjenju poreza i povećanju zaduživanja, koji su doveli do previranja na finansijskom tržištu.

Britanski parlament je na pauzi dok glavne političke stranke održavaju godišnje konferencije i trebalo bi da nastavi sa radom 11. oktobra, podseća se u izveštaju Rojtersa.

"Vlada je očigledno izgubila kontrolu nad (nacionalnom) ekonomijom i donosi štetne odluke. Ono što bi vlada sada trebalo da učini jeste da pozove parlament na rad i odustane od budžeta prije nego što napravi dodatnu štetu", poručio je Starmer u intervjuu za Skaj njuz.

Nakon što je Banka Engleske saopštila da će intervenisati kako bi smirila pomahnitalo britansko tržište obveznica, funta je danas pala za više od jedan odsto u odnosu na dolar i evro.

"Potez Banke Engleske je veoma ozbiljan i ja mislim da će kod velikog broja građana izazvati zabrinutost zbog hipoteka, zbog rasta cijena, ali sada i zbog penzija", ocenio je Starmer.

I druge britanske opozicione stranke su zatražile da parlament što prije nastavi sa radom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana