Britanski ambasador biće pozvan zbog provokacije u Crnom moru

Srna
Britanski ambasador biće pozvan zbog provokacije u Crnom moru

MOSKVA - Britanski ambasador u Moskvi biće pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Rusije zbog drske provokacije britanskog razarača u Crnom moru, izjavila je portparol ovog ministarstva Marija Zaharova.

Zaharova je naglasila da ovaj incident Moskva kvalifikuje kao drsku britansku provokaciju koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ruskim zakonom, prenosi “Sputnjik”.

Razarač “Defender” Ratne mornarice Velike Britanije, krećući se sjeverozapadnim dijelom Crnog mora, narušio je državnu granicu Rusije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent.

Zbog ovog incidenta crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila je tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrijebljeno naoružanje ukoliko povrijedi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da njihov razarač realizuje miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine i da niko nije pucao na njega.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana