Brisel pokreće pravni postupak protiv Londona

Srna
Brisel pokreće pravni postupak protiv Londona

BRISEL - EU pokreće pravni postupak protiv Velike Britanije zbog Zakona o Bregzitu, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je rekla da je Komisija jutros odlučila da pošalje formalno pismo Vladi Velike Britanije, što je prvi korak u prekršajnoj proceduri.

"U pismu se Vlada Velike Britanije poziva da pošalje svoje primjedbe u roku od mjesec dana", istakla je Fon der Lajenova.

Međutim, britanska Vlada je ponovila svoj stav podrške usvojenom zakonu za Bregzit.

Portparol Dauning strita naglasio je da je potrebno stvoriti bezbjednosnu pravnu mrežu kako bi bio zaštićen integritet unutrašnjeg tržišta Velike Britanije, kao i da bi bilo obezbijeđeno da poslanici mogu da ispune obaveze prema Sjevernoj Irskoj i zaštite dobitak od mirovnog procesa, javio je "Sputnjik".

U ranijim izvještajima pominjano je da Brisel planira da pokrene pravni postupak protiv Londona zbog zastoja u procesu Bregzita.

London je prošlog mjeseca odbio da se povuče iz Sporazuma o unutrašnjem tržištu, što mijenja pravila Bregzita.

Političari iz EU kritikovali su usvojeni Zakon o Bregzitu zbog potencijalnog kršenja međunarodnog prava.

Evropski lideri su prošle sedmice upozorili Veliku Britaniju da bi izmjene Sporazuma za Bregzit mogle ugroziti pregovore o trgovini, koji su u zastoju uprkos činjenici da se približava 15. oktobar, što je krajnji rok za postizanje sporazuma 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana