Bjelorusija uvodi embargo na robu iz neprijateljskih zemalja

Srna
Bjelorusija uvodi embargo na robu iz neprijateljskih zemalja

MINSK - Minsk od sledeće godine uvodi embargo na robu iz zemalja koje vode neprijateljsku politiku prema Bjelorusiji, saopštila je pres služba Saveta ministara.

Prema uredbi bjeloruske vlade koja je objavljena danas, zabrana uvoza se odnosi na određenu robu iz EU, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Velike Britanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Švajcarske.

Na spisku robe su između ostalog, svinje i svinjsko meso, goveđe meso, soljeno, salamureno, sušeno ili dimljeno meso, povrće, voće, orasi, kobasice i sl. proizvodi, konditorski proizvodi, so i dr, prenosi TASS.

„S obzirom na kontinuirane pokušaje kolektivnog Zapada da izvrši protivpravni pritisak sankcijama na našu zemlju, Bjelorusija je preduzela sveobuhvatne mjere. Odlukom Vlade, embargo na hranu uvodi se od 1. januara 2022. i podrazumijeva široku listu robe proizvedene u zemljama koje sprovode diskriminatorsku politiku i vrše neprijateljske radnje protiv naših zemlje", saopštila je pres služba.

Bjelorusija je iz tih zemalja za deset mjeseci ove godine uvezla hranu u vrijednosti od preko 530 miliona dolara, saopštio je bjeloruski savjet ministara.

Evropska unija je ranije uvela peti paket sankcija Belorusiji, a sankcije prema Minsku primenjuju i SAD, Velika Britanija i još neke zemlje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana