Bivši predsjednik Francuske uplivao u glumačke vode

Priredio: Boris Đurić
Bivši predsjednik Francuske uplivao u glumačke vode

Pariz - Bivši francuski predsjednik Fransoa Oland počeo je novu karijeru kao glumac, a ovih dana pojavio se u jednoj predstavi na najvećem pozorišnom festivalu u Francuskoj.

Oland je nastupao u predstavi “Mi, evropski banket ljudi” po tekstu pisca Gonkura Godea, koja govori o ljudima Starog kontinenta.

Oland se na pozornici pojavio u pantalonama i bijeloj majici bez kravate i nastupao je oko 15 minuta. Kako su glumačke sposobnosti jedna od glavnih kvalifikacija za političku karijeru, bivši predsjednik se odlično snašao na bini, gdje je glumio samog sebe i govorio o borbi sa najnižim rejtingom u političkoj istoriji Francuske pred sam kraj svog mandata.

Nastup mu je ličio na politički miting u kojem je branio evropski projekat koji je prema njemu narušen nacionalizmom koji se ustoličio u Evropi.

Oland, koji je poznat po osjećaju za humor, čak i u najtežim trenucima, uspio je da nasmije publiku sa šalom na račun svoje partije, koja se nalazi u padu nakon njegovog predsjedavanja.

Međutim, veći dio njegovog nastupa na Avinjon festivalu bio je ispunjen upozorenjima o opasnosti rasta nacionalizma u Evropi.

- Nacionalisti ne žele samo da zemlje napuste Evropsku uniju već žele da zaustave čitav evropski projekat. To je njihov politički cilj. Žalim za tim što našu posvećenost evropskom projektu nisam podijelio sa većim brojem francuskih građana - govorio je Oland tokom predstave, dodavši da njegove sopstvene greške nisu pomogle opštoj situaciji.

Njegov najveći rival Nikola Sarkozi je nakon završetka političke karijere postao pisac, čiji su memoari naslovljeni “Strasti” jedan od bestselera u Francuskoj ovog ljeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana