Bivši lider Tajvana na turneji po Kini: "Moramo težiti miru"

GS
Bivši lider Tajvana na turneji po Kini: "Moramo težiti miru"

NANĐING - Bivši predsjednik Tajvana Ma Jing-džu započeo je 12-dnevnu turneju po Kini simboličnim obilaskom mauzoleja gdje je sahranjen Sun Jat-sen, koga i u Pekingu i u Tajpeju smatraju osnivačem moderne kineske države.

Ma je posjetio mauzolej u Nanđingu, prijestonici Kine početkom 20. vijeka, u vrijeme je Nacionalistička partija (Kuomingtang) vladala Kinom,  javlja AP. Ta stranka je, pošto se poslije poraza u građanskom ratu povukla na Tajvan, i narednih decenija tvrdila da je legitimni predstavnik cijele Kine.

Za Kuomintang, iz čijih redova je Ma Jing-džu, smatra se da je više naklonjen integraciji, odnosno ujedinjenju sa Narodnom Republikom Kinom, u odnosu na danas najjaču stranku na Tajvanu, Demokratsku progresivnu partiju.

Ma Jing-džu je ispred mauzoleja održao govor i odao počast Sun Jat-senu.

- Ljudi sa obje strane Tajvanskog moreuza pripadaju kineskoj naciji, djeca su Jandija i Žutog cara - rekao je on novinarima, podsjećajući na mitske careve koje Kinezi poštuju kao osnivače svoje nacije.

Maova turneja po Kini dolazi u vrijeme rasta napetosti između Pekinga i Tajpeja, koje su pogoršane antagonističkim odnosima SAD i Kine. On je ovo putovanje predstavio kao pokušaj da se smanje napetosti promovisanjem razmjene, pošto je sa sobom poveo tajvanske studente.

- Obje strane moraju da teže miru, inače, nijedna neće imati budućnost -rekao je Ma.

Posmatrači ocjenjuju da će njegova turneja imati više simboličan nego suštinski značaj, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana