Berlin se oglasio o presretnutom razgovoru njemačkih oficira o rušenju Krimskog mosta

Tanjug
Berlin se oglasio o presretnutom razgovoru njemačkih oficira o rušenju Krimskog mosta

BERLIN - Portparolka Ministarstva odbrane Njemačke izjavila je, povodom presretnutog razgovora njemačkih oficira koji su u petak objavili ruski mediji, da postoje indicije da je korišćeno nedovoljno bezbjedno sredstvo komunikacije.

-Ovo je, između ostalog, predmet daljih istraga - rekla je ona za Bild am zontag, prenosi Velt.

Pojedini njemački mediji pišu da su oficiri Bundesvera čiji je razgovor presretnut razgovarali putem aplikacije Vebeks.

Parlamentarni komesar za oružane snage Eva Hegl (SPD) izjavila je da svi odgovorni na svim nivoima Bundesvera moraju odmah biti obučeni za zaštićenu komunikaciju.

Hegl je za medijsku grupu Funke rekla da se mora garantovati da su bezbjedne i tajne informacije i komunikacija mogući na stabilan način.

-Ako to tehnički nije svuda slučaj, mora se odmah naknadno ugraditi. Osim toga, mora se više ulagati u odbranu od špijunaže. Vojna kontraobavještajna služba Bundesvera mora da bude ojačana u tu svrhu - kadrovski i materijalno - istakla je Hegl.

Prema njenim riječima, incident pokazuje hitnu potrebu za akcijom.

Mediji u Njemačkoj ranije su prenijeli da je nemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo autentičnost snimka internog razgovora četvorice oficira Bundesvera, čiji su snimak u petak popodne emitovali ruski mediji.

-Savezna kancelarija za vojnu kontraobavještajnu službu pokrenula je sve neophodne mjere - izjavila je u subotu portparolka njemačkog ministarstva odbrane.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji  prenijeli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus i o tome da li su njemačke krstarće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana