Berlin i Moskva pozdravljaju donaciju za žrtve opsade Lenjingrada

Srna
Berlin i Moskva pozdravljaju donaciju za žrtve opsade Lenjingrada

Berlin - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov njemački kolega Heiko Mas pozdravili su odluku njemačkih vlasti da odvoje 12 miliona evra za projekte u Sankt Peterburgu kao humani gest i dio priznanja odgovornosti Berlina za opsadu Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata.

“Prije 75 godina tadašnji Lenjingrad, a danas Sankt Peterburg od blokade njemačkog Vermahta u potpunosti su oslobodile sovjetske snage. Blokada Lenjingrada ostavila je traga u istoriji kao brutalan čin protiv cijelog grada i stanovništva”, navodi se u zajedničkom saopštenju Lavrova i Masa.

U saopštenju se ističe da su probijanjem blokade okončana 872 dana smrti, gladi i patnji tokom koje je umrlo više od milion ljudi.

“Mi, šefovi diplomatija Njemačke i Rusije, pozdravljamo odluku njemačkih vlasti da izvrše dobrovoljan gest za žrtve opsade koje su još žive. Uplata od 12 miliona evra biće iskorištena za modernizaciju bolnice za ratne veterane i formiranje njemačko-ruskog centra u Sankt Peterburgu za komunikacije i sastanke”, kaže se u saopštenju.

Lavrov i Mas izrazili su uvjerenje da će ovaj “dobrovoljni čin doprinijeti poboljšanju životnog standarda žrtava opsade i da će poslužiti istorijskom pomirenju između naroda dvije zemlje kao osnova za buduće bilateralne odnose.

Povodom 75 godina od okončanja opsade Lenjingrada njemačko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da “Njemačka priznaje istorijsku odgovornost” za blokadu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je rođen u Sankt Peterburgu, predvodiće današnje ceremonije obilježavanja 75 godina od okončanja opsade.

Nacistička opsada tadašnjeg Lenjingrada trajala je skoro dvije i po godine sve dok sovjetska armija nije istjerala njemačke vojnike iz grada 27. januara 1944. godine.

Podaci o žrtvama variraju, ali istoričari su saglasni da je više od milion stanovnika Lenjingrada umrlo od gradi i neprestanog artiljerijskog i avionskog bombardovanja.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine i trajala je skoro 900 dana.

“Put života” kojim je stizala hrana u grad išao je preko zaleđenog jezera Ladoga.

Blokada je djelimično uklonjena 18. januara 1943. godine, ali su stanovnici konačno oslobođenje morali da čekaju još godinu dana do 27. januara 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana