Avganistanski teroristi prijetnja zemljama Centralne Azije

Srna
Foto: gs

NjUJORK - Avganistanski ogranak "Islamske države" jedan je od ključnih destabilišućih faktora u Avganistanu koji predstavlja prijetnju i za države Centralne Azije, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

On je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN naglasio važnost efikasnog sprovođenja rezolucija Savjeta u vezi sa sankcijama terorističkim grupama "Islamska država" i "Al kaida".

"Avganistansko krilo 'Islamske države' ostaje jedan od ključnih destabilišućih faktora u toj zemlji", rekao je Poljanski.

Poljanski je istakao da postoji dodatna prijetnja proširivanja ideoloških, propagandnih i aktivnosti angažovanja novih regruta, uz upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija.

Zamjenik ruskog predstavnika napomenuo je da Rusija vidi prisustvo grupe u Avganistanu kao prijetnju susjednim državama Centralne Azije i da porast broja terorističkih napada u koje su uključeni bombaši samoubice jasno pokazuje da grupi ne nedostaje ljudstva.

Poljanski je posebno naglasio potrebu za usredsređivanjem na pitanje stranih terorističkih militanata na "crnoj listi", kako bi se spriječile njihove kriminalne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana