Austrija: Ukida se karantin za putnike iz više zemalja

Srna
Austrija: Ukida se karantin za putnike iz više zemalja

BEČ - Ministarstvo zdravstva Austrije objavilo je novu odredbu za ulazak putnika u Austriju, ukinuvši za mnoge zemlje do sada obavezni desetodnevni karantin.

Karantin je ukinut za sve zemlje u austrijskom susjedstvu sa niskom incidencijom kao što su Njemačka, Italija, Lihtenštajn, Švajcarska, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska.

Dosadašnju obaveznu samoizolaciju od sutra će zamijeniti nova odredba prema kojoj putnici na austrijskom graničnom prelazu treba da predoče dokaz o vakcinisanjum s tim da od prveg vakcinacije mora proći najmanje 22 dana, o ozdravljenju, odnosno potvrdu da su preboljeli kovid 19 u proteklih šest mjeseci ili svježi negativni pi-si-ar /PCR/ test ne stariji od 72 časa ili negativni antigen test ne stariji od 48 časova.

Nova uredba austrijskog Ministarstva zdravstva, objavljena kasno sinoć, stupa na snagu sutra, saopštio je ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn.

On je napomenuo da su za putnike iz zemalja sa promijenjenim virusnom mutacijama kao što su Indija, Brazil i Južna Afrika i dalje na snazi posebna, znatno stroža ograničenja.

Mikštajn je naveo da će se kod vakcinisanih lica priznavati sve vakcine koje je dozvolila Agencija za lijekove EU /EMA/ ili one koja su uspješno prošle određeni proces Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

U njegovom saopštenju se upozorava da se vakcinisanje "sputnjikom ve" ne priznaje, za razliku od kineske vakcine "sinofarm", koja je od SZO dobila dozvolu za "upotrebu u nuždi", prenosi zagrebački "Večernji list".

Ministarstvo zdravlja navelo da se karantin ukida za sve zemlje u austrijskom susjedstvu s niskom vrijednosti incidencije, kao i niz drugih evropskih zemalja i Australije i Novog Zelanda.

Austrija je za putnike iz "rizičnih" zemalja, u koje je uvrštena i Hrvatska, takođe popustila uslove ulaska u zemlju.

Od sutra se ukida karantin za vakcinisane osobe, s tim da od prvog vakcinisanja mora proći najmanje 22 dana, i one koje su preboljele zarazu kovid 19 u proteklih šest mjeseci.

Ta privilegija se ne odnosi na testirane osobe, bez obzira na negativan test, i one, kao i do sada, moraju i dalje u obavezni desetodnevni karantin, koji mogu prekinuti nakon pet dana negativnim PCR ili antigen testom.

Svi putnici bez obzira na jedan od ta tri statusa moraju pri ulasku u Austriju obavezno predočiti dokaza o vakcinisanju, ozdravljenju ili testiranju na njemačkom ili engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana