Austrija: Kancelar Nehamer i novi ministri položili zakletvu

Tanjug
Foto: Tanjug

BEČ - Novi kancelar Karl Nehamer i novi ministri u vladi Austrije položili su danas zakletvu pred predsjednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Doskorašnji kancelar Aleksander Šalenberg, koji ulazi u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim mandatom od svega 52 dana, položio je zakletvu kao novi ministar spoljnih poslova.

Šalenberg se time vraća na čelo resora koji je vodio pr IJe ostavke Sebastijana Kurca na mjesto kancelara i zahtijeva da on preuzme vladu.

Pored toga, zakletvu su položili novi ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, finansija Magnus Bruner, i ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek.

Inače, Karneru Ministarstvo unutrašnjih poslova nije nepoznanica, pošto je, prIJe mnogo godina, bio portparol nekadašnjeg šefa tog resora Ernsta Štrasera.

Kada je riječ o Magnusu Bruneru, on je do sada baio državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu klime, pa će biti interesantno kako će se odvijati saradnja sa njegovom dosadašnjom “šeficom” ministarkom Leonore Gevesler, pošto je doadašji rad bi obilježen tenzijama.

Novi ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek prije ministarske funkcije obavljao je dužnost rektora Univerziteta u Gracu.

Zakletvu je položila i najmlađa članica vlade Klaudija Plakolm, koja će se u funkciji državnog sekretara pri kabinetu kancelara baviti omladinom.

Plakolm je pre ulaska u vladu bila šefica Omladine Narodne partije Austrije (JVP).

Novi članovi u austrijskoj vladi neće imati vremena za upoznavanje sa radom, već će morati odmah da prionu na posao.

Naime, zemlja se nalazi u četvrtom talasu pandemije, i polaganje zakletve dolazi u trenutku kada vlada mora donijeti odluku da li će, kako je to bilo obećano, lokdaun biti ukinut 12. decembra za vakcinisane i izliječene, ili će biti nastavljen, kao i šta će sve moći da se otvori, a šta ne.

Kancelar Nehamer će odmah morati da pokaže da li je dobar krizni menadžer, jer mora da usaglasi, po ovom pitanju, različite stavove guvernera pokrajina, od kojih se neki zalažu za kompletno otvaranje za vakcinisane i nevakcinisane, kao što to traži pokrajina Tirol, ili oprezno otvaranje, kao što to traži Beč, smatrajući da otvaranje treba omogućiti samo prodavnicama, ali ne i ugostiteljskim objektima.

Van der Belen je, ako se računaju svi ministri i kancelari, primio ukupno 63 zakletve članova vlade u svom mandatu.

Kod tolikog broja može se desiti da njegov kabinet pomiješa aktere, kao što je učinio u ovom slučaju, te je medije pozvao na zakletvu kancelara Aleksandera Šalenberga, umesto njegovog naslednika Karla Nehamera.

Predsjednik Austrije obavio je, tokom vikenda, sa svim novim članovima vlade razgovore u četiri oka.

Najpre se sastao sa kancelarom Karlom Nehamerom.

Preuzimanjem ministarkih funkcija novi članovi vlade primaće i velike plate - ministri 17.826 evra mjesečno, a državna sekretarka 16.044 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana