Australija će priznazi vakcinu "Sputnjik ve"

Srna
Foto: gs

SIDNEJ - Državna uprava za lijekove u Australiji saopštila je da će odobriti upotrebu ruske vakcine protiv kovida 19 "sputnjik ve".

"Uprava je danas odlučila da će dodatna vakcina protiv kovida 19 u dvije doze, koju je proizveo institut 'Gamaleja' 'sputnjik ve', Rusija, biti priznata sa ciljem uspostavljanja statusa vakcinacije za putovanja", navodi se u saopštenju na internet stranici Uprave.

Uprava je saopštila da je Rusija predala dodatne informacije koje pokazuju da vakcina pruža zaštitu i potencijalno smanjuje mogućnost da će putnik koji dolazi u Australiju prenijeti zarazu drugima dok je u toj zemlji.

"Informacije su zasnovane na studijama koje je Upravi priložila Vlada Rusije, uz pomoć Ambasade Australije u Moskvi", ističe se u saopštenju.

Australijski regulator naglašava da su dvije doze "sputnjika ve" pokazale u prosjeku 89 odsto efikasnosti protiv zaraze virusom korona, a od 98 do 100 odsto protiv težeg oblika kovida 19 ili smrti, prenio je TASS.

Australijska Direkcija za unutrašnje poslove potvrdila je na svojoj internet stranici da lica koja su vakcinisana ruskom vakcinom mogu ući u Australiju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana