Apel da se Merkelova javno vakciniše vakcinom “Astra Zeneka”

Srna
Apel da se Merkelova javno vakciniše vakcinom “Astra Zeneka”

BERLIN - Njemački stručnjak za vakcine Karsten Vacl pozvao je Berlin da odobri korištenje vakcine “Astra Zeneka” za starije ljude i predložio da se kancelar Angela Merkel vakciniše uživo na televiziji da bi odagnala strah o bezbjednosti vakcine.

Vakcina “Astra Zeneka” protiv virusa korona odobrena je u Njemačkoj za osobe mlađe od 65 godina, za razliku od vakcina kompanija “Biontek” i “Fajzer” i “Moderna”, koje su dale zeleno svjetlo i za starije osobe.

Vacl, generalni sekretar Njemačkog imunološkog društva, je u intervjuu za Bi-Bi-Si podsjetio na nedavne podatke iz Škotske koji ukazuju da su starija lica zaštićena od teških oblika bolesti uz vakcinu britansko-švedske kompanije “Astra Zeneka”.

“Ako bi sada kancelar Angela Merkel javno na televiziji primila vakcinu protiv kovida to bi bilo odlično”, rekao je on, prenosi DPA.

U nedavnom intervjuu za list “Frankfurter algemajne cajtung” šezdesetšestogodišnja Merkelova je rekla da je prestara za vakcinaciju vakcinom “Astra Zeneka” u skladu sa aktuelnim smjernicama u Njemačkoj.

Ona je priznala da postoji problem u Njemačkoj gdje javnost ne prihvata ovu vakcinu, rekavši da je to pouzdana, efikasna i bezbjedna vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana