Aktuelni i bivši predsjednici SAD i prve dame odaće počast Rozalin Karter

Tanjug
Aktuelni i bivši predsjednici SAD i prve dame odaće počast Rozalin Karter

VAŠINGTON - Aktuelni američki predsjednik Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden, kao i nekoliko bivših američkih predsjednika i njihovih supruga, otputovaće danas u Atlantu kako bi prisustvovali privatnoj službi odavanja pošte Rozalin Karter, na jednoj od nekoliko ceremonija koje su planirane u čast bivše prve dame SAD, koja je preminula u 97. godini.

Pored Bajdena i njegove supruge, očekuje se da će službi odavanja počasti u Atlanti u saveznoj američkoj državi Džordžiji prisustvovati bivši predsjednik SAD Bil Klinton i njegova supruga i nekadašnja prva dama Hilari Klinton, kao i bivše prve dame Mišel Obama i Melanija Tramp.

Na službi u Atlanti očekuje se prisustvo supruga preminule Rozalin Karter, bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera (99), prenosi Si-En-En. Ceremonije u čast života i nasleđa Rozalin Karter počele su širom Džordžije u ponedjeljak, kada je povorka automobila prošla od njenog rodnog grada Plejnsa do Atlante, gde je stotine ljudi došlo da oda počast.

Bivša prva dama SAD Rozalin Karter, najbliža savetnica Džimija Kartera tokom njegovog mandata kao predsjednika SAD i humanitarna radnica tokom četiri decenije, preminula je nedavno u 97. godini. Karter centar saopštio je da je Rozalin Karter umrla nakon višemesečnog pogoršanja zdravlja i da je dugo bolovala od demencije.

Privatna sahrana Karter biće održana sutra u baptističkoj crkvi u Plejnsu, gde je sa suprugom živjela od napuštanja Bele kuće 1981. godine. Džimi Karter je bio predsednik SAD od 1977. do 1981. godine, a sa Rozalin Karter je bio više od 77 godina u braku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana