"Afrika i Latinska Amerika su umorne od zapadnog kolonijalizma"

Tanjug
"Afrika i Latinska Amerika su umorne od zapadnog kolonijalizma"

MINSK - "Zemlje Afrike i Latinske Amerike su se zasitile kolonijalizma vodećih zapadnih zemalja", ocijenio je danas predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

"Do sada je malo pažnje posvećeno dijalogu na nivou sindikata sa afričkim kontinentom. Africi je potreban širok spektar naših dobara, rada, usluga i tehnologija. Africi je, kao i Latinskoj Americi, već dosta kolonijalizma iz vodećih zapadnih zemalja", rekao je on.

Lukašenko je dodao da je za uspostavljanje saradnje sa afričkim zemljama potrebna automatizacija. 

Prema njegovim riječima, aktuelna politička situacija nas tjera da razmišljamo o tome sa kojim državama treba da gradimo zonu slobodne trgovine, prenosi agencija Belta. 

"Međutim, rad na partnerstvu sa trećim zemljama, po našem mišljenju, treba da se sistematizuje. U sadašnjim geoekonomskim realnostima, potrebno je jasno razumjeti sa kojim zemljama, kojim redoslijedom i u kom vremenskom okviru ćemo formirati zonu slobodne trgovine, a sa kojim potencijalnim partnerima ćemo se ograničiti na interakciju u okviru memoranduma“, rekao je predsjednik Bjelorusije.

On je podsjetio na punopravni trgovinski sporazum sa Iranom, napominjući da EAEU gradi obostrano korisnu saradnju sa perspektivnim prijateljskim zemljama: Indonezijom, UAE, Mongolijom. 

Bjeloruski lider je dodao da protivnici EAEU pokušavaju da izoluju zemlje unije od novih tehnologija.

"Važno je da sistematizujemo rad na njegovanju partnerskih odnosa između EAEU i trećih zemalja. Naši geopolitički protivnici pokušavaju da nas izoluju od naprednih tehnologija i premijum tržišta, da sputaju naš razvoj. Ali, uprkos tome, mi dosljedno idemo naprijed", zaključio je Lukašenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana