Rusiji oduzeto pravo glasa u Evropi

Srna
Rusiji oduzeto pravo glasa u Evropi

Strazbur - Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PACEE) usvojila je danas rezoluciju kojom se ruskoj delegaciji oduzima pravo glasa u ovom tijelu do kraja godine zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.

Ruska delegacija zbog toga je napustila sjednicu Parlamentarne skupštine, saopštio je njen šef Aleksej Puškov, koji obavlja i funkciju predsjednika komisije za spoljne poslove u Državnoj Dumi.

On je rekao da će Rusija naknadano "razmotriti pitanje nastavka rada" u ovom tijelu, prenio je Itar-tas.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je rezoluciju sa 145 glasova "za", 21 "protiv" i 22 "uzdržana".

Parlamentarci su podržali izvještaj šefa Posmatračke komisije PACEE-a Štefana Šenaha, koji je predložio "mekše" sankcije i oduzimanje prava glasa ruskoj delegaciji do kraja godine.

Ruski predstavnici istovremeno su do kraja ove godine isključeni iz svih upravnih tijela i misija Parlamentarne skupštine.

Ruska delegacija nije prisustvovala debati o ovoj rezoluciji.

Poslanici Parlamentarne skupštine Sajeta Evrope odbili su da zamrznu članstvo Rusije u ovom tijelu, kao i prijedlog Britanca Roberta Volkera da se ukinu ovlaštenja ruske delegacije.

Rusiji tri vrste sankcija

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je danas rezoluciju kojom se prema Rusiji uspostavljaju tri vrste sankcija, od kojih je jedna oduzimanje prava glasa u Savjetu Evrope, izjavila je Srni član Stalne delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković.

Naglašavajući da je za rezoluciju glasala većina poslanika, njih više od 140, Markovićeva je navela da se Rusiji zabranjuje rad u Stalnom komitetu, odnosno kolegijumu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, i učešće u posmatračkim misijama koje Parlamentarna skupština Savjeta Evrope šalje da prate izbore u zemljama.

"Rusija ostaje član Savjeta Evrope, ali se praktično potpuno parališe rad njihove delegacije. Ove sankcije trajaće do kraja godine, a Savjet Evrope zadržava pravo da u januaru 2015. godine prolongira te sankcije ili preduzme još rigoroznije, a to je isključenje Rusije", naglasila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, šef delegacije Rusije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Aleksej Puškov održao je nakon glasanja konferenciju za novinare, na kojoj je rekao da će ruska delegacija zajedno sa rukovodstvom Rusije razmotriti mogućnost da ruski poslanici sami napuste Savjet Evrope, jer je njihovo članstvo postalo fiktivno i besmisleno.

Markovićeva je navela da zbog obaveza nije prisustvovala današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i da nije glasala, ali je podsjetila da je juče i prethodnih dana na sjednicama Komiteta za pravna pitanja glasala protiv rezolucije.

Ona je istakla da joj nije poznato kako su o rezoluciji glasali ostali članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, Ismeta Dervoz i Senad Šepić, ali da je to lako utvrditi na osnovu listinga.

Prema njenim riječima, Ismeta Dervoz je inicirala da unutar Stalne delegacije BiH bude postignut dogovor kako da se odnose prema rezoluciji o Rusiji, o čemu je razgovarano u utorak, 8. aprila, prije podne.

"Rekla sam da ću glasati protiv i da mislim da bi i oni u najmanju ruku trebalo da budu uzdržani, zbog toga što je Rusija imala korektan odnos prema BiH u oktobru prošle godine kada je bilo riječi o BiH i zbog toga što je Rusija jedan od najvažnijih investitora u BiH, da ne govorim o tome da BiH ima veliki dug za gas", navela je Markovićeva.

Prema njenim riječima, oni su na to rekli da mogu biti uzdržani, a da ona bude protiv.

"Saznala sam između redova da je ambasador BiH sugerisao da ne idemo na sjednicu, da uopšte ne glasamo", rekla je Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana